Entrance through the gift shop.

23 dec

Kennen jullie de film Exit through the gift shop?

Nee?

Ja?

Goed he.

Ik moest aan de titel denken omdat ik van de week met mijn vriend Robbert in het Dordrechts Museum was en we een kunst educatie experiment uitvoerden. Noem het een leerverrassing. We hadden het allebei nog nooit gedaan. Waarom? Omdat ik weinig tot geen kennis heb van de collectie van het museum en ik nieuwsgierig ben hoe ik deze spelenderwijs kan vergroten.

Hoe werkt het?

Je begint in de gift shop en kiest daar allebei twee of drie ansichtkaarten. Gewoon op je gevoel. Omdat je het mooi vindt, of lelijk. Omdat je nieuwsgierig bent of er juist iets over te vertellen hebt. Je laat de kaarten nog niet aan elkaar zien en gaat naar Art en Dining voor een kop koffie. Vervolgens leg je een voor een een kaart op tafel en vertel je waarom je juist die hebt gekozen. Onze collectie zag er zo uit:

dordrechtsmuseum_robbertjansen

En dat was leuk en leerzaam. Je leert elkaar en kunst beter kennen.

Zo leerde ik het werk van Lourens Alma Tadema kennen. Linksboven op tafel.

Hier wat groter.

almatadema-venantiusfortunatus

Hier meer info over hem. Een Nederlander die via België, Italië uiteindelijk in Londen belandt.

Gisteren kreeg ik via de mail dit werk nog van Robbert. Ik herkende het niet als werk van Alma Tadema en dacht zelfs dat het een combinatie was van fotografie en olieverf en Robbert het zelf had gemaakt. Maar het is een heuse Alma Tadema. “Mooi he” stond er als enige bij zijn mail:

the-women-of-amphissa-1887

Inderdaad prachtig. En wat is het verhaal?

Ik stuurde Robbert net deze:

the_roses_of_heliogabalus

Rozengeur en maneschijn.

Het was fijn om samen met Robbert in het Dordrechts Museum te zijn.

Wie gaat er de volgende keer mee?

 

 

2 Responses to “Entrance through the gift shop.”

  1. moniek tersmette 23 december 2016 at 10:17 PM #

    ikke!

  2. Elja Daae (@Elja1op1) 3 januari 2017 at 5:16 PM #

    VOlgens mij is er een bekend schilderij van hem (haar? nooit geweten) dat er heel idylisch uitziet maar feitelijk een Romeins gelag is waar de slaven bezig zijn zich dood te eten. Heel heftig. Want het lijkt heel lieflijk. Weet niet zeker of dat van dezelfde kunstenaar is maar maakt het werk des te interessanter.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: