Ik heb al een stoel.

10 dec

Afgelopen dinsdag was ik bij De Zwijger in Amsterdam. Voor de presentatie van Christien Meindertsma. Ik kende Meindertsma van haar  drie jaar durend onderzoek naar alle afgeleide producten die van varkens afkomstig zijn. Het boek PIG 05049 is een verzameling foto’s van alle afgeleiden van één enkel anoniem varken (Pig 05049). Tijdens haar onderzoek deed ze een aantal onverwachte ontdekkingen: grondstoffen van het varken worden gebruikt in producten zo divers als munitie, medicijnen, fotopapier, hartkleppen, remmen, kauwgom, porselein, cosmetica, sigaretten, conditioner en biodiesel.

Ik zie zelden varkens maar kom er dagelijks mee in contact, blijkbaar.

Na het varkenboek ontwierp ze oa producten van schapenwol. Zoals de touwpoef:

pouf_meindertsma

Uitvoerig materiaalonderzoek dat uiteindelijk leidt tot prachtige gebruiksvoorwerpen.

Wat ik verder bijzonder vind, is dat ze samen met beeldmakers het onderzoek werkelijk schitterend vastlegt. Omringd door 9 projectieschermen kwam haar onderzoek echt tot leven.

meidertsma_dezwijger

Bovenstaand plaatje ondersteunde haar laatste project; vlas. Het heeft geleid tot een product; de Flax Chair. De Flax Chair is een biologisch afbreekbare stoel gemaakt van de lange en korte vezels van vlas in combinatie met PLA, een afbreekbaar melkzuurplastic. Het vilt dat hieruit ontstaat is een nieuw materiaal. Het feit dat het materiaal van zowel de lange als de korte vlasvezel is gemaakt, het dragend genoeg is voor een stoel én het biologisch afbreekbaar is, maakt het tot een bijzonder nieuw product. De stoel wordt uit één lap stof gemaakt en laat daardoor geen restproduct achter.

De VPRO maakte er een mooi kort filmpje over. Bekijk hem zeker hier.

Ik zat inmiddels op het puntje van mijn stoel en besloot ter plekke de stoel te kopen. Dat bleek nog niet te kunnen maar ik sta gelukkig wel op de intekenlijst voor de eerste serie, die een dag na mijn verjaardag uitkomt.

christien-meindertsma-flax-chair-dutch-design-week-2016-designboom-001

En ja ik heb al een stoel.

4 Responses to “Ik heb al een stoel.”

 1. Robbert Jansen 10 december 2016 at 10:36 AM #

  Wat!! Dus je was in Amsterdam???!!!

  >

 2. els 12 december 2016 at 10:41 AM #

  wow leuk/mooi filmpje en zeker mooie stoel…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pietje Precies | Design Thinking by Doing - 11 december 2016

  […] Gisteren schreef ik over mijn nieuwe stoel en vanochtend las ik in mijn nieuwe boek. Mijn vader zou zeggen “Cor je had toch al een boek?”Dat klopt maar niet het nieuwste boek van Hans Janssen ‘Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven.’ Het eerste hoofdstuk neemt je mee naar Laren waar Mondriaan in een klein huisje op de hei schilderde en schreef. Na een periode van kwakkelende gezondheid was Mondriaan weer lekker bezig. En Janssen beschrijft uitvoerig de totstandkoming van een Mondriaan. Een die Mondriaan schilderde tussen juni en september 1918. ‘Gevangen’ in neutrale Nederland. Mondriaan was namelijk voor zijn zieke vader vanuit Parijs, waar hij woonde, naar Nederland gekomen maar durfde niet meer, ook niet via een omweg, naar Parijs te reizen. Of vond hij het eigenlijk wel fijn om in isolement met kwast te schilderen en vulpen of potlood te schrijven. Niet met een balpen want die kwam pas een jaar na de dood  van Mondriaan op de markt. […]

 2. Mijn ingrediënten voor creativiteit. Deel 2. | Design Thinking by Doing - 18 december 2016

  […] benieuwd hoe de kwaliteit van de ideeën wordt beïnvloed als ik straks op mijn nieuwe vlasstoel zit. Zittend op HET symbool van nieuwsgierigheid, aandacht en toewijding, moet leiden tot nog meer […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: