Don’t just do it. Just start.03/50

19 jan

Op veertien januari werd ik vijftig.

Eergisteren schreef ik in mijn jeugdig enthousiasme dat ik in vijftig dagen vijftig dingen deel die ik de afgelopen vijftig jaar heb geleerd. Ik dacht dat dat best veel is, vijftig dingen. Kijk, ik heb natuurlijk leren praten en fietsen maar met de vijftig verhaaltjes wil ik wat zinvols delen. Inzichten die mij geholpen mijn wereld een beetje mooier te maken. Mijn wereld. Of het ook in jouw wereld past en lukt is natuurlijk maar de vraag. Maar je bent oud en wijs genoeg om dat voor jezelf uit te maken….of uit te proberen.

Dit is verhaaltje nummer 3/50

dontjustdoijuststart_969-001

Laatst werd ik aangesproken of ik wilde begrijpen waarom ik de belangrijkste taken altijd maar uitstel.

Gevolgd door:

“Slik een kikker door (en nog twee goede gewoontes om je dag mee te beginnen)”

Na de kikker valt alles mee. Die begreep ik.

Enfin.

Ik kwam terecht in het artikel van Ernst-Jan Pfauth, Correspondent Zelfverbetering, die me adviseerde te rade te gaan bij een Canadese professor, die al negentien jaar onderzoek naar deze vraag doet. Plus drie manieren om tóch gewoon te beginnen.

Voorafgaand aan het artikel had hij zijn lezers de volgende vraag gesteld:

“In deze nieuwe verhalenreeks deel ik de belangrijkste of opvallendste bevindingen uit de zelfhulpliteratuur of uit iets wat ikzelf onder zelfhulp schaar (een roman, film of, misschien wel een app?). Aan welke zelfhulpboeken en -artikelen heb jij veel gehad?”

En uit de reactie bleek een ruime meerderheid “Getting Things Done” van David Allen te noemen:

“De Amerikaan – die overigens in Amsterdam woont – zet daarin een lijvig systeem neer dat je concentratie, productiviteit en uiteindelijk geluk drastisch dient te verhogen.”

Je kunt het hier downloaden…….of gewoon beginnen met wat je uitstelt.

Als ik een titel zou moeten bedenken  voor een zelfhulp bestseller zou dat zijn:

The Art of Start.

Dat blijkt al te bestaan en is geschreven door Guy Kawasaki, die ik een tijd geleden zag op het World Creativity Forum in Kortrijk.

In onderstaand filmpje heeft hij het niet zozeer over uitstellen als wel over ondernemen en wat de basis is van succesvol ondernemen. Het doet me denken aan Simon Sinek’s Golden Circle. Dat alles begint met Waarom.

“If you want to make Money, you start with Meaning”

Enfin. Ik ben inmiddels zo ver afgedwaald van waar ik het, geïnspireerd door het stuk van Pfauth, over wilde hebben dat ik er mee stop.

Maar ik stop nadat ik eerst ben begonnen.

Wat mij uiteindelijk brengt op tip nummer 3:

Don’t Just Do It, Just Start”

Cor Noltee

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: