Begin de dag met een lach. 02/50

17 jan

Op veertien januari werd ik vijftig.

Gisteren schreef ik in mijn jeugdig enthousiasme dat ik in vijftig dagen vijftig dingen deel  die ik de afgelopen vijftig jaar heb geleerd. Gisteren dacht ik regelmatig dat dat best veel is vijftig dingen. Kijk, ik heb natuurlijk leren praten en fietsen maar met de vijftig verhaaltjes wil ik wat zinvols delen. Inzichten die mij geholpen mijn wereld een beetje mooier te maken. Mijn wereld. Of het ook in jouw wereld past en lukt is natuurlijk maar de vraag. Maar je bent oud en wijs genoeg om dat voor jezelf uit te maken….of uit te proberen.

En wat betreft mooier maken. Schoonheid bestaat niet. Althans er is niet een schoonheid. Net zoals dat er niet een waarheid is. Schoonheid is de belofte van geluk (Stendhal) en de waarheid is maar hoe je het bekijkt. Zelfs in de wiskunde. Prachtig voorbeeld vind ik de som 1 + 1 = 2. Helemaal waar.

Maar laatst kwam ik deze tegen:

1111

 

Ook waar.

Wat is je perpectief. En dat perspectief wordt gevormd door een de magische mix van Kennis en Emotie. En met Kennis bedoel ik niet alleen wat je Weet. Neeeeee. Ik heb van Mathieu Weggeman geleerd dat Kennis de resultante is van van je Weet x wat je Kan x wat je Gedaan hebt x wat je Wilt. En wat je Wilt is mede afhankelijk van hoe je op dat moment voelt.

En hoe je je voelt heb je meer in de hand dan je misschien denkt of zelfs durft te geloven.

Misschien wel de allerbeste tip die ik een aantal jaren geleden kreeg is, is wakker worden met een glimlach. Ook als je daar geen reden voor hebt. Het schijnt dat als je glimlacht (ook als ie fake is) je hersenen denken dat je vrolijk bent.

Elke keer als je lacht, organiseer je een feel-good party in je hersenen. Glimlachen activeert je neurale systeem wat je gezondheid en geluk ten goede komt.

Glimlachen activeert het vrijkomen van de ‘feel good’neurotransmitters dopamine, endorfine en serotonine.  Zo ontspant niet alleen je lichaam, maar het kan ook je hartslag en de bloeddruk verlagen. En endorfines kunnen ook fungeren als natuurlijke pijnstillers. 100% biologisch en zonder negatieve bijwerkingen.

Tenslotte werkt  de door je glimlach vrijgekomen serotonine  als een anti-depressivum / mood lifter. Zonder recept van je dokter. (Bron.)

Zie ik daar een glimlach?

Nog een quote dan:

“Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile can be the source of your joy.” ~Thich Nhat Hanh

Dat was mooi he.

Nog eentje dan:

Lachen toch.

 

 

 

One Response to “Begin de dag met een lach. 02/50”

  1. Elja Daae (@Elja1op1) 17 januari 2017 at 10:03 AM #

    Gelukt!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: