Mijn ingrediënten voor creativiteit. Deel 2.

18 dec

img_6643

Dit is deel 2 waarin ik me afvraag onder welke omstandigheden ik mij  het meest creatief voel. Voorbeelden van situaties zijn waarin ik alleen ideeën bedenk en het of in opdracht is of vrij.

Gisteren beschreef ik;

Voorbeeld 1. Cor bedenkt ideeën voor een uitdagende opdracht.

Vandaag;

Voorbeeld 2. Cor bedenkt ideeën zonder opdracht; spontaan.

Een creatief hoogtepunt voor mij vind elk jaar in Eindhoven plaats, tijdens de Dutch Design Week. Elke jaar neem ik me voor om meerdere dagen te gaan en dit jaar is het me voor het eerst gelukt er 4 dagen rond te lopen. Wat een ongelooflijke luxe. Ik stap dan in Dordrecht met een Cappuccino met honing, croissant en vouwfiets in de trein  naar Eindhoven om Eindhoven rond een uur of tien een tweede cappuccino te nuttigen bij Usine, de voormalige gloeilampen fabriek van Philips. Rond 10.45 loop ik dan naar de Witte Dame waar om 11.00 de Graduation Show van de Design Academy haar deuren opent.  Tip voor volgend jaar is om je passe-partout bij het DDW info punt te kopen op het stationsplein zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de Witte Dame. Eenmaal binnen  loop ik dan line recta door naar de bovenste verdieping om daar in het restaurant mijn derde cappuccino te bestellen en het boek met al het werk van de afgestudeerden. Zorgvuldig kies ik een strategische plek waarbij ik het lezen kan afwisselen met het naar mensen kijken.

designacademy

Als een kok leg ik alle ingrediënten netjes voor mij en met volledige aandacht begin ik met het lezen van de omschrijving van het eerste eindexamenwerk. Voor mij ligt mijn iPhone klaar op Google Translate omdat ik niet alle woorden in de beschrijvingen ken. Pas als ik alles begrijp, laat ik mijn blik afdwalen naar de foto naast de tekst en geniet van het feit dat ik betekenis kan geven aan wat ik zie. Op de tafel liggen rode stickers om in het boek te plakken om zo mijn favorieten te herkennen. In al mijn DA jaarboeken van de afgelopen 13 jaar heb ik mijn favorieten aangeven. De exercitie van dit jaar doe ik misschien met nog meer aandacht omdat ik in januari weer een (nu drie)daagse workshop design thinking geef op de master strategie design op de Polytechnico in Milaan. Ik weet namelijk dat een aantal van mijn vrienden daar het heel jammer vonden dat ze dit jaar niet in Eindhoven konden zijn. Op deze manier kan ik mijn favorieten straks makkelijk met hun delen.

Lezend en plaatjes kijkend wissel ik af met rondturen in het steeds drukker wordende restaurant. In het begin, net na 11 uur, is er namelijk nog niemand. Iedereen blijft hangen  in het begin van de Graduation Show. Lezend, kijkend, plakkend en turend komen de ideeën dan vanzelf. Ideeën voor vragen die nog ‘aan’ stonden in mijn onbewuste en compleet nieuwe ideeën die mijn kennis verbindt aan nieuwe domeinen. Het verschil met de situatie die ik gisteren beschreef is dat er nu ideeën ontstaan buiten de activiteit waar ik mee bezig ben. Deze ideeën ontstaan als ik even stop met de bewuste activiteit die veel aandacht vraagt; het bestuderen en beoordelen van het eindexamenwerk. De ideeën van anderen zijn de springplank naar nieuwe ideeën. Dat is anders dan ideeën die ontstaan vanuit dezelfde context, binnen dezelfde context. Zoals in de trein naar Groningen op weg naar De Noordelingen.

Wel frappant is dat de ideeën in beide situaties ontstaan op momenten waar mijn aandacht afgeleid is. Starend uit een rijdende trein of turend en mensen kijkend in een steeds drukker wordend restaurant.

Slim omgaan met je onbewuste is blijkbaar  voor mij garantie voor ideeën.

Zittend.

Ben benieuwd hoe de kwaliteit van de ideeën wordt beïnvloed als ik straks op mijn nieuwe vlasstoel zit. Zittend op HET symbool van nieuwsgierigheid, aandacht en toewijding, moet leiden tot nog meer en originele ideeën. Denk je ook niet?

 

3 Responses to “Mijn ingrediënten voor creativiteit. Deel 2.”

  1. els 18 december 2016 at 1:47 PM #

    ik zeg de lucht is blauw
    het weer is zwoel èn
    ideeen komen met vlasstoel … of zo 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een betere kunstenaar is creatief. | Design Thinking by Doing - 19 december 2016

    […] mijn post van gisteren is er bijzonder weinig Huhs of Wows gebeurd en toch zit ik hier te schrijven. Ik weet namelijk dat […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: