Kijk en vergelijk.

23 apr

Moge Piet.

Goedemorgen Cor. Wat ontzettend leuk om te doen dat zoeken naar relaties met andere kunstenaars met het werk van de kinderen als uitgangspunt.

Waarom vind je dat zo leuk?

Als ik even terugkijk hoe je dit hebt aangepakt zit het volgens mij zo; ten eerste heb je ze nieuwsgierig gemaakt en uitgedaagd door mijn werk achter elkaar te laten zien tot en met mijn voorlaatste werk:

compositie_in_kleur_B_1917

En ze gevraagd wie de maker van die werken is om  ze vervolgens te vragen om een werk te maken dat past in de lijn van mijn evolutie. Je hebt ze verteld dat het werk dat ik na bovenstaand schilderij maakte hier in Boymans van Beuningen hangt. Maar je hebt ze het nog niet laten zien.

compositiemetkleurvlakjes_pietmondriaan_1917

Klopt Piet.

En vervolgens heb je mij alle tekeningen van de kinderen gegeven en gevraagd of ik verbanden zie met werken van andere kunstenaars in, of voor, mijn tijd. 1917 dus.

CORrect Piet. Laat zien. Wat heb je daar?

Ok Cor. Daar komt ie. In willekeurige volgorde.

image8image4image3

Geweldig Piet. Op deze manier wordt het een hele leuke les kunstgeschiedenis.

Ik heb er ook een paar bekeken. Die me deden denken aan werken die na 1917 gemaakt zijn dus jij niet kunt herkennen omdat jij uit 1917 bent:

image5image6image1image7image2

Ah! Bart van der Leck. Ja geweldig. Dat ik die niet herkende. Waarschijnlijk omdat de tekening zwart wit was. Maar dan heb ik nog wel een recenter voorbeeld van  Bart. Bart is van grote invloed geweest op mijn werk. Hij heeft me het duwtje gegeven richting mijn primaire kleuren gebruik. Kijk dit werk komt ook uit 1917:

vanderleck_1917

Piet dit is echt geweldig.

Jazeker Cor. En ik vind het ook zo interessant om te zien wat er na mijn werk door anderen gemaakt is en dat dat tevoorschijn komt omdat de kinderen een werk moesten maken dat de opvolger moest zijn op deze:

compositie_in_kleur_B_1917

Zeg Piet. Ik zou het geweldig vinden als we samen alle tekeningen kunnen koppelen aan een ander werk. En de kinderen dat na de meivakantie te laten zien. En het zou helemaal geweldig zijn om die werken op basis van een aantal criteria in relatie te brengen met het jouw werk. We zouden dat kunnen  doen op basis van drie criteria:

  • kleurgebruik
  • compositie
  • jaartal

Dat klinkt goed Cor. Laten we daar even goed over nadenken.

We zijn lekker bezig Piet.

Dat zijn we zeker Cor.

 

One Response to “Kijk en vergelijk.”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tijdlijn | Design Thinking by Doing - 24 april 2016

    […] hoe bepaal ik of het goed is? Op basis van die criteria die je gisteren […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: