Het kan altijd beter. Het kan altijd leuker.

9 feb

Gisteren ontving ik de officiële feedback op mijn tweedaagse Design Thinking workshop die ik gaf aan een groep internationale master strategic design studenten op de Politechnico in Milaan. Het was de beste workshop de ik ooit gaf maar vonden de studenten dat ook. Want zoals Marty Neumeier zo mooi zegt; “It’s not what you say, it’s what they say.” Ik ben ooit begonnen met schrijven op dit blog om mezelf te rebranden van Creatief naar Design Thinker door vanaf 26 januari 2013 een jaar lang elke dag te delen wat ik wist, gedaan had, wilde en kon met betrekking tot creativiteit, empathie en prototyping. Drie jaar later schrijf ik nog steeds elke dag en noem ik mijn schrijfexperiment “de gedisciplineerde, vasthoudende verbeelding van mijn nieuwsgierigheid.” Gisteren herinnerde Daniel Pink me in zijn TED talk weer aan waarom ik daar zo gelukkig van word. De drie zaken die mensen motiveren komen er namelijk prachtig samen:

  1. Purpose. Ik geloof echt dat het beter en leuker kan.
  2. Mastery. Je leert nergens zoveel van dan door te doen. Mijn blog heet niet voor niets Design Thinking by Doing. Elke dag vrijwillig een overbodig obstakel overwinnen.
  3. Autonomy. Niemand heeft ooit gezegd dat ik dit moet doen. Hooguit mensen die zeggen dat ik het niet moet doen….of kan…..of volhoud.

Als je doet waar je in gelooft, je voelt dat het klopt en je een manier gevonden hebt zodat je beter wordt in wat je doet, dan doe je dat zelfs zonder er geld voor te krijgen. En geloof me ik voel me echt niet altijd goed als de wekker om 6.00 gaat en ik geen inspiratie heb. Maar geloof me ook als ik je zeg dat ik me nog nooit slecht heb gevoeld als ik op publish heb gedrukt. En misschien zijn de beste verhalen wel die verhalen die uit het diepste donkere dal kwamen vol met sabotterende kabouters. Zoals een student van HKU me vorig jaar whatsappte na mijn HKU UNSCHOOL experiment:

kabouter_antwerpen

“Zonder jouw seminar zouden wij noooooit met dit groepje naar Antwerpen zijn geweest. Op Rotterdam Centraal wilden we elkaar gedag zeggen…….”

Zonder dit blog was ik NOOIT op de Politechnico in Milaan terecht gekomen en had ik NOOIT deze feedback op mijn Design Thinking workshop gekregen:

Which of the themes discussed was more interesting for you?

“He was amazing! He brought us freshness, happiness and different perspective of design thinking and life. Thank you very much for bringing him. Design thinking was shown not in words but in action. The best class ever, thanks Cor! Everything was very interesting. We should make classes like this in future. Design thinking methods. Creativity and how to apply it through design thinking. Everything, I really love his approach in “teaching” us. Serious topics explained in a “funny” way. I enjoyed to attend his workshop because he inspired me not only in design but also in other parts of my life with interesting ideas. How he let us know that there are many tools that  help you to be more creative.”

Do you think it is necessary to further deepen some themes?

“Should have more lectures with him. I would like a workshop using this tools. Yes on design thinking methodologies.”

Indications, suggestions or requests that you think should be reported.

“The examples and case studies used to explain the theory were really engaging. It was a really engaging, interactive workshop. It was great! I think it was really perfect. I think that he is a genious and it was really perfect. The lessons about design thinking that I was waiting for in this master. He makes a good effort on teaching in a different, engaging way, but I think we missed a bit on the actual subject of design thinking.

……..but I think we missed a bit on the actual subject of design thinking.”

Het kan ALTIJD beter. Het kan altijd LEUKER.

Ik voel een driedaagse aankomen. Interesse? Stuur me een mailtje: cornoltee@mac.com, bellen mag ook 0624965000.

2 Responses to “Het kan altijd beter. Het kan altijd leuker.”

  1. tonrodenburg 9 februari 2016 at 8:17 AM #

    Ik schrijf me bij voorbaat in!!
    Mooi verhaal weer cor! Tot zaterdag op art Rotterdam! !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: