The Hateful Eight

2 jan

the-hateful-eight1

De achtste film van Quentin Tarantino duurt ongeveer honderdeenenzestig minuten en gaat over 8 personen die bij elkaar komen op een bergpas in ‘Minnie’s Haberdashery’.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Waarschijnlijk niet. De info die ik je gaf is namelijk heel feitelijk en niet nieuwsgierig makend.

Als ik een ding aanpas en je de film nog niet gezien hebt of weet waar hij over gaat, maakt de volgende omschrijving je waarschijnlijk nieuwsgieriger:

De achtste film van Quentin Tarantino duurt ongeveer honderdeenenzestig minuten en gaat over zeven mannen en een vrouw die bij elkaar komen op een bergpas in ‘Minnie’s Haberdashery’.

Of misschien ook niet. Omdat je niet van Tarantino houdt.

Mensen nieuwsgierig maken is een vak, een industrie en ik heb grote bewondering voor mensen die in staat zijn de hoeveelheid informatie zo te doseren dat je gewoon verder wilt lezen, kijken of doen. Als een deur met ‘verboden toegang’ die op een kier staat.

Roland van der Vorst heeft er een heel boek over geschreven en ik schreef het ongelooflijke verhaal over hoe ik aan zijn boek ben gekomen.

Nieuwsgierigheid is een eigenschap van creatieve mensen. Kinderen zijn vaak nog heel nieuwsgierig. Maar dat is logisch. Hun hersenen zijn in ontwikkeling en ze moeten nog een hoop leren. Naarmate we ouder worden ‘weten’ we meer wat vaak ten koste gaat van onze nieuwsgierigheid. Het ergste wat je kunt overkomen is een expert ‘worden’. De zenmonnik Shunryu Suzuki verwoordt het prachtig:

‘De geest van beginner kent vele mogelijkheden, de geest van de expert kent er maar een paar.’

Je kunt beter amateur blijven en niet bang zijn om fouten te maken.

In zijn boek ‘Show your work’ van Austin Kleon las ik iets moois. Over dat we van amateurs meer leren dan van experts. Hij haalt de auteur C.S. Lewis aan.

‘Als twee jongens problemen hebben met hun huiswerk, kunnen ze elkaar vaak beter helpen dan wanneer de leraar het doet. De medeleerling kan beter helpen dan de leraar omdat hij minder weet. Het probleem dat hij moet uitleggen is voor hemzelf vrij nieuw. De expert is dat probleem zo lang geleden tegengekomen, dat hij het problematische ervan vergeten is.’

Niet wetende, nieuwsgierige leraren. Die gun ik iedereen.

 

ps

Het ongelooflijke verhaal over hoe ik aan Roland van de Vorst zijn boek  ben gekomen, vind je hier. ….mocht ik je er daarnet nieuwsgierig naar gemaakt hebben.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: