1 + 1 =

20 dec

Gisteren vroeg ik Google het verschil tussen artistiek en creatief vermogen. Het vertaalde antwoord luidt:

‘Artistiek vermogen omvat vaardigheden en talent om kunstwerken te maken: schilderen, tekenen, beeldhouwen, muziek, enz. Creatief vermogen omvat de vaardigheid en talent om je verbeelding te gebruiken om te creëren en op te lossen. Een betere kunstenaar is creatief.’

En wat moet ik met dat laatste zinnetje; een betere kunstenaar is creatief? Omdat hij zijn verbeelding gebruikt? Of omdat hij iets oplost?

Of zit het verschil in het woord kunstwerken? En wat moeten we met kunst die ook zaken oplossen. In hun boek ‘Kunst als therapie’ stellen Alain de Botton en John Armstrong kunst als gereedschap voor die onze vaardigheden en mogelijkheden kan vergroten;

‘…kunst (inclusief design, architectuur en ambachtskunst) is een therapeutisch medium dat ons kan begeleiden, vermanen en troosten waardoor we in staat zijn een betere versie van onszelf te worden.’

Een gereedschap is een verlengstuk van het lichaam. Een glas compenseert de fysieke beperking van het waterdicht zijn van een kommetje van twee handen. Zo zou kunst onze geestelijke en emotionele beperkingen compenseren. Ze benoemen er 7. De functies van kunst:

 1. Herinneren. Kunst kan geliefde dingen vasthouden als ze eenmaal zijn verdwenen.
 2. Hoop. Kunst kan ons hoop bieden die we nodig hebben om een pad door de moeilijkheden van het leven uit te zetten.
 3. Leed. Kunst kan ons leren hoe we met succes kunnen lijden.
 4. Weer in balans komen. Kunst kan ervoor zorgen dat we bepaalde ontbrekende emoties weer voelen, waardoor ons innerlijk weer enigszins in balans komt.
 5. Zelfinzicht. Kunst kan helpen inzicht in jezelf te krijgen en vervolgens aan anderen over te brengen wie je bent. Daarom vinden we het heel belangrijk met welk kunstwerken we ons omringen.
 6. Ontwikkeling. Met kunst kunnen we ons ontwikkelen wanneer we raakvlakken met het vreemde ontdekken.
 7. Waardering. Kunst kan ervoor zorgen dat we een zuiverdere beoordeling maken van wat waardevol is; kunst kan namelijk tegen onze gewoonten in gaan en ons uitnodigen opnieuw te bepalen wat we bewonderen of mooi vinden.

Ik wens jullie een therapeutisch jaar toe vol mooie herinneringen die je in staat stellen je leed te dragen en je weer in balans brengt zodat je jezelf aan het eind van 2017 nog beter kent en met waardering kan terugkijken op het volgende jaar.

Oftewel,

dit jaar + volgend jaar = nog een jaar

schermafbeelding-2016-12-20-om-07-13-43

3 Responses to “1 + 1 =”

 1. puuramsterdam 20 december 2016 at 8:16 AM #

  Jij ook een geweldig goed 2017 Cor!

  Dank voor je blog tot nu toe.

 2. tonrodenburg 21 december 2016 at 4:12 PM #

  Ha cor,
  Mooi lijstje.mis ‘genieten’ van schoonheid als een zuiver consumptief genoegen. Moeten we het uitje naar de TEFAF alvast boeken? 16 of 17 maart?
  mooie kerst en bruisend begin van 2017!!

  greets
  ton

 3. moniek tersmette 23 december 2016 at 8:36 AM #

  gelukkig nieuwjaar. mag ik een tegeltje vragen met: dit jaar + volgend jaar = nog een jaar

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: