Gmurzynska

3 jun

Moge Piet.

Moge Cor. Je bent er weer vroeg bij. Moet je weer in de buurt zijn?

Jazeker. Het is precies een week geleden dat ik hier samen met 60 leerlingen van basisschool Het Landje was om naar jou te komen kijken. En gisteren hebben alle leerlingen die jou een vraag hadden gesteld  jouw antwoord op die mooie ansichtkaart gekregen die ik hier in de boekenwinkel van Boijmans had gekocht.

En wat vonden ze daar van?

Ik heb geen idee, maar weet het snel genoeg want ik ga zometeen weer naar ze toe.

Oh. Maar ik dacht dat met het bezoek aan mij het project was afgerond?

Het project op zich wel maar de evaluatie nog niet. Ik ga een aantal leerlingen vandaag nog interviewen en filmen. Samen met Jerry van den Berg.

Is dat die fotograaf die die foto van jou op de dijk heeft gemaakt die je nodig had voor op de TEDx poster in Istanboel.

Piet wat een fabuleus geheugen heb je toch!

Hahaha. Met Rust Ruimte en Overzicht kun je heel oud worden. Ben benieuwd wat ze van de kaart en de antwoorden vonden. Maar wat heb je daar nog meer in je hand.

Dat is de tekening die Narjiss uit de groep van Menno maakte als opvolger:

IMG_4848

En waarom laat je me die zien?

Omdat deze tekening voor mij een van de bewijzen is dat mijn idee werkt.

Hoe bedoel je ‘jouw idee werkt’?

Gisteren schreef ik de samenvatting voor mijn afstudeerproject:

“Volgens Cultuur in de Spiegel haken 10 jarige kinderen massaal af met tekenen. Tekeningen moeten namelijk lijken. Het past in de cognitieve ontwikkeling van deze leeftijd. Realisme is iets waar ze mee bezig zijn. Echter als je kinderen nieuwsgierig maakt en uitdaagt een opvolger te tekenen op een abstract kunstwerk van een beroemde kunstenaar blijken ze wel degelijk veel plezier te beleven aan het tekenen van die opvolger. Als hun opvolger vervolgens door het werkveld wordt vergeleken met andere (beroemde) kunstenaars blijkt dat ze nieuwsgieriger zijn naar de vergelijkende kunstenaars dan naar de opvolger.

Dit ontwerponderzoek laat zien hoe je kinderen nieuwsgierig kunt maken naar (elkaars) abstracte kunst en ze voor de rest van hun leven kunt verbinden met abstracte kunst en de verborgen wereld erachter.”

De verborgen wereld erachter. Dat klinkt interessant.

Jazeker Piet. Ik ben de afgelopen twee jaar op ontdekkingsreis geweest naar de verborgen wereld achter de kunst in het algemeen en die van jou in het bijzonder. En op mijn laatste reis belandde ik afgelopen zondag in museum Bozar in Brussel. Daar was een overzichtstentoonstelling van Theo van Doesburg. En het eerste werk dat ik daar zag was dit:

IMG_4956

Het heet ‘Het oorzakelijk lichaam van de adept’ en het is uit 1915. Ik maakte een foto en wilde het zo graag naar Narjiss sturen. Maar helaas is mijn  kunsteducatieve product nog niet klaar maar ik voelde wel hoe leuk ik het vond om het met haar te delen.

Dan moet ze dus naar Brussel?

Helaas is de tentoonstelling afgelopen. Maar ik heb uitgezocht waar het werk weer naar op weg is.

En?

Naar Galerie Gmurzynska in Zürich, Zwitserland, op de Paradeplatz 2, telefoonnummer +41 (44) 2 26 70 70.

Stel je voor dat Narjiss deze zomer vakantie in Zürich is? Zou ze dan nieuwsgierig zijn naar het werk van Theo en het willen vergelijken met haar werk? Ik ga het haar straks vragen.

Doe Narjiss de groeten.

Doe ik Piet. Tot morgen.

Tot morgen Cor.

 

 

Geef een reactie

%d