Strak in het pak op de dansvloer.

11 apr

Zozo Piet. Dansje aan het maken?

Haha. Ja je weet toch dat ze me de dansende madonna noemde.

Ja dat vertelde je me laatst. Voor jou was dansen de Sex. Maar wat danste je dan?

Dansen is voor mij altijd een levensvoorwaarde geweest en begon toen ik voor het eerst in Parijs was tussen 1911 en juli 1914. En weet je juist in de moderne dansmuziek der dancings zag ik ‘het nieuwe’. Een trend naar abstractie die ik in alle facetten van het moderne leven om me heen zag. En die trend wilde ik ook in mijn werk doorvoeren.

Abstractie in de dans? Dat moet je me toch even uitleggen.

Nou in de moderne dans zoals steps, boston, tango enz zie je een verstrakking ten opzichte van de ronde lijnen van de oude dans zoals de wals. Er is plaats gemaakt voor de rechte lijn, terwijl elke  beweging opgeheven wordt door een tegenbeweging. Duidelijk een teken van een zucht naar evenwichtigheid.

Zo heb ik het nog nooit bekeken. maar nu je het zegt. Kijk zo ziet de evolutie van de ballroom dance eruit:

lineofdance

Strak toch?

Zeker Piet. Heel strak.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: