The Sex and the Cash

25 mrt

Goedemiddag Piet. Het voelt als een eeuwigheid geleden dat ik je gesproken heb en toch heb ik je dinsdag nog gezien.

Dat klopt Cor. Ik maakte me toch een beetje zorgen. Niets voor jou om niet even iets van je te laten horen.

Ja sorry Piet. Ik had woensdag en donderdag geen tijd om overdag te komen en was beide dagen vroeg in de avond in slaap gevallen om beide nachten precies om 3 uur wakker te worden. Geen tijd om nog even langs te komen, leek me.

Geef niets Cor. Ben blij dat je er bent en wat heb je daar bij je?

Ah! Ja dat is een tekening van Hugh MacLeod.

Schermafbeelding 2016-03-25 om 12.08.40

Hij heeft een interessante kijk op het kunstenaarschap. Een creatieveling heeft twee jobs: die ene sexy en die andere die de rekeningen betaalt. Balancerend tussen een inkomen om in je basisbehoeften te voorzien en je (geloof)waardigheid. Macleod verdiende zijn inkomen (Cash) met een job bij een reclamebureau maar de Sex was voor hem de cartoons die hij op de achterkant van zijn visitekaartjes maakte.

Ahhhh! Mooi verwoord door Hugh en heel herkenbaar. Toen ik vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog in Nederland belandde en niet meer naar Parijs terug kon verbleef ik in Laren.

Laren? Waarom Laren?

Laren was in die tijd de meest levendige culturele plek van Nederland. Ik verbleef er tijdelijk in pension ‘De Linden’ en at elke avond met schrijvers als Jan Greshof, Martinus Nijhoff, Adriaan Roland Holst en filosoof Mathieu Schoenmaekers. Na het eten gingen we vaak naar hotel Hamdorff. Voor mij was Hamdorff een klein Parijs. Een plek waar ik me nog verbonden voelde met de grote stad. Letterlijk ook omdat de uitbater van het hotel, Jan Hamdorff, in 1883  een stoomtram verbinding met Laren en Amsterdam wist te ontsluiten. En die verbinding maakte het mogelijk om mijn ‘Cash’ in Amsterdam te verdienen met het kopiëren van oude meesters in het Rijksmuseum.

En was schilderen dan de Sex?

Nee. Dansen! Weet je hoe ze mij noemden?

Vertel.

De dansende Madonna. Ik denk vanwege mijn schuin naar boven gerichte hoofd en mijn gestileerde passen.

Piet, zullen we een dansje wagen?

Uitstekend idee.

 

 

One Response to “The Sex and the Cash”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Strak in het pak op de dansvloer. | Design Thinking by Doing - 11 april 2016

    […] dat vertelde je me laatst. Voor jou was dansen de Sex. Maar wat danste je […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: