Sentimentele troep.

22 mrt

Dag Cor.

Dag Piet.

Cor ik heb toch echt slecht geslapen. Je ging hier gisteren weg met dat Rudolf Steiner me een misbaksel noemde.

Nee Piet dat heb je niet goed begrepen…of misschien heb ik je in beetje verward. Want weet je Piet, je hebt helemaal nooit iets gehoord op jouw brief aan Steiner. Dat weten we uit een brief die jij een jaar later aan van Doesburg schreef. Je noemt ‘de Steinerianen eenzijdig en eigenwijs” Je belooft van Doesburg zelfs “nog wel eens tegen die lui los te branden.” Om er direct aan toe te voegen dat iedereen die zich theosoof of antroposoof noemt, misbaksels zijn . Piet het zijn je eigen woorden!

Stevige taal bezig ik daar Cor. Maar het blijft een feit dat Steiner een paar goede boeken heeft geschreven maar hij maar beter van kunst kan afblijven.

Ik geloof het ook Piet. Kijk ik heb een fotootje meegenomen van een houten beeld dat Steiner maakte in 1919. Het stelt ‘de representant der mensheid in evenwicht voor’.

images

Prachtig motief maar wat een monster.

Ik begrijp je Piet. Maar misschien dacht Steiner dat ook wel van de tekst in het boekje dat je hem stuurde. Als hij het al gelezen had hoe kon hij zich dan een beeld vormen van de schilderijen die met je theorie corresponderen? Want er stonden geen afbeeldingen van je werk in toch?

Nee Cor dat klopt. Ik begrijp wat je zegt. Maar zelfs als die er bij hadden gezeten vraag ik me af of het kunst was die hem aan had gesproken. Moet je kijken naar dat beeld! Amateuristische, sentimentele troep!

Geen misbaksel?

Nee gewoon troep Cor.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: