Wat is Waar?

1 nov

watiswaar_924.001

Vorige week schreef ik over dit model dat ik tegenkwam op Cinekid.IMG_0869

En als ik modellen zie op congressen, met bronvermelding, gebracht door een geloofwaardige spreker ben ik geneigd dit voor waar aan te nemen. Maar wat is waar? En wat is waardevol? Vorige week reageerde Roeland Loggen op mijn blog. Ik moest maar eens hier kijken. Het betreft een artikel over bovenstaand model waarvan de oorsprong helemaal niet bekend is. National Training Laboratories zelf weet niet waar het model vandaan komt;

“NTL believes it to be accurate but says that it can no longer trace the original research that supports the numbers” Magennis and Farrell (2005:48)

Het model helpt mij in mijn eigen overtuiging dat je meer leert door te doen. Mijn blog heet niet voor niets Design Thinking BY DOING. En als je het dan ook nog kan uitleggen aan een ander leer je het meest. Heel geloofwaardig allemaal maar is het waar? En moet iets waar zijn om waardevol?

Een ander punt is dat het model gaat over “Gemiddelde Retentie Waarden”. Retentie is het onthouden van informatie volgens de taxonomie van Bloom. De taxonomie van Bloom werd in 1956 gepubliceerd door de Amerikaanse onderwijspsycholoog Benjamin Bloom. Bloom gaat er vanuit dat je iets kunt begrijpen op verschillende niveaus. De vaardigheden zijn geordend in een opklimmende moeilijkheidsgraad. Iedere volgende begripsfase is ingewikkelder. Voor we iets kunnen begrijpen moeten we het ons herinneren, voor we het toe kunnen passen moeten we het begrijpen, enzovoort.

De indeling is inmiddels aangepast en er circuleren nu meerdere, door meerdere personen geclaimde modellen.

bloom2 bloom1

Op mijn zondagmorgen zoektocht zie ik door de Bloomen het bos niet meer. Kwam wel onderstaande modellen nog tegen en die wilde ik toch graag delen. Want stel je voor dat je een training Twitter, Powerpoint of Pinterest geeft? Hoe ga je je studenten Wat en Hoe leren?

twitertblooms powerpointblooms pinterestblooms

Ze komen allemaal van Teachbytes het geweldige blog van Aditi Rao, een learning coach bij Houston A+ Challenge en inspireerde me om zelf een Taxonomie model te maken van de Mondriaan spellen die ik tot nu toe bedacht.

Die ik dan volgend jaar met een verwijzing naar deze post op congressen kan laten zien.

Bedankt Roeland!

En de rest;

Bedenk goed wat je met, op congressen, door ‘autoriteiten’ gepresenteerde modellen doet.

One Response to “Wat is Waar?”

  1. Roeland 24 november 2015 at 10:30 PM #

    Graag gedaan. Leuk, jij ook bezig met Bloom. Romiszowski zal je dan ook wel aanstaan.

Geef een reactie

%d