Het zou fantastisch zijn als…

2 nov

HETZOUFANTASTISCHZIJNALS_925.001.jpg.001

Als je design definieert als een huidige situatie transformeren in een gewenste situatie is de de vraag om de zin “Het zou fantastisch zijn als………” af te maken een goede manier om mensen in mogelijkheden te laten denken in plaats van problemen. In mogelijkheden denken zet het brein open, in problemen denken vernauwt en dat is benauwd.

Stel dat je deze week met collega’s ideeën moet gaan bedenken, maak dan onafhankelijk van elkaar de zin “Het zou fantastisch zijn als………” af. Doe dat zonder te overleggen, schrijf ze op en lees ze een voor een aan elkaar voor. Mocht de zin van de een je inspireren tot een nieuwe “Het zou fantastisch zijn als………” schrijf die dan op een nieuwe Post-It maar bespreek die pas als je originele “Het zou fantastisch zijn als………” die je in je eentje hebt bedacht en opgeschreven.

Mijn ervaring  is dat de verschillen waar we van dromen groot zijn en dat het een mooie manier is om elkaar dromen te delen. De oefening is tevens een goede manier om elkaars perspectief te leren kennen. Elk verhaal heeft twee kanten, dromen veel meer.

Mochten daar nu hele vage, onduidelijke “Het zou fantastisch zijn als………” uitkomen vraag dan of ze hun “Het zou fantastisch zijn als………” willen herschrijven voor een kind van 6. Lukt dat ook niet loop dan naar de maan. Vliegen mag ook. Daar eenmaal aanbeland kijk je naar de aarde. Je droom is uitgekomen. Maar wat doen mensen dan anders? Welke concrete verandering in het gedrag van mensen zie je?

Lukt dat ook niet? Raadpleeg dan het CORAKEL.

Toen ik een aantal jaar geleden mijn eerste opdracht voor Oracle deed kwam ik een leuk boekje tegen bij de Bengel. Gerrit Jan, de eigenaar, heeft altijd goede tips en dit was er weer een.  Ik kocht er meteen drie. Een voor mijn partner in crime en een voor mijn opdrachtgever. Het is een origineel Grieks orakelboek uit de Romeinse keizertijd. Je kunt er de antwoorden mee krijgen op tweeënnegentig belangrijke vragen. Veel daarvan zijn verbonden met de wereld van de oudheid. Maar je kan de vraag en de bijpassende antwoorden moderniseren. Gelukkig zijn er ook veel tijdloze vragen.

Toe ik met een vriend aan het oefenen was en hij een aantal vragen stelde waar erg onwenselijke antwoorden op kwamen, kwam ik er achter dat het niet het juiste moment was om het Orakel te raadplegen. Ik heb dat net wel gedaan.  Tabel B geeft aan dat er op maandag vragen gesteld kunnen worden tussen 14.00 en 15.00.

Hoe werkt het?

Tussen 14.00 en 15.00 stel je je vraag  inclusief het nummer van de vraag.  Tevens vermeld je je je keuzegetal erbij. Dat is een getal tussen de 1 en 10. Noteer beide nummers in een reactie op dit blog of mail ze naar cornoltee@mac.com.

Ik tel dan Vraagnummer en Keuzegetal bij elkaar op en raadpleeg met dit  Codenummer het Orakel. Morgenochtend krijg je dan antwoord.

Dit zijn de vragen:

oracle1oracle2

oracle6

oracle4

oracle5

Tot straks.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: