Gamondriaan.

25 okt

gameonmondriaan_917.001

Van de week op Cinekid en op DDW gaf ik mezelf de opdracht om geïnspireerd op wat ik daar zag nieuwe spelervaringen te bedenken met die ene Mondriaan als basis. Deze Mondriaan hangt in Boymans van Beuningen en gebruikte ik als basis voor het spel dat ik maakte voor het vak Nieuwe geletterdheid binnen de master kunsteducatie die ik volg op HKU.

Mondriaan_compositiemetkleurvlakjes_nummer2

Ik bedacht er de afgelopen dagen 16. Maar stel je voor dat ik 49 manieren kan bedenken en die als afstudeerproject in een expositie in het Boymans presenteer? Waarom 49? Omdat ik 49 ben als ik afstudeer.

Alleen het lezen van het boek “Kleur Ontketend. Moderne Kunst in de Lage Landen 1885-1914” leverde vanochtend al 6 nieuwe ideeën op. Nog 33 te gaan.

Hier een korte beschrijving van de eerste 7 Mondriaan spellen.

  1. FINDING MONDRIAAN. Ga op zoek naar 3 voorwerpen van elke kleur uit het werk van Mondriaan. Scan/fotografeer ze en upload ze in je Kleurkamer
  2. FAKE MONDRIAAN. Op je iPad zie je een Mondriaan. Dit is duidelijk geen echte. Maar pas op. Mondriaan komt eraan. Jouw taak om zo snel mogelijk dezelfde kleuren net op elkaar te stapelen voordat Mondriaan het ziet.
  3. MONDIAAL RITME. Mondriaan wilde ritme en balans laten zien in zijn werk. Lukt het jou om een Mondriaan te maken die perfect in balans is? Geef alle vierkantjes op de drie stapeltjes een plek in de lijst zodat het werk in balans is. Als je klaar bent trek je de spijker uit het midden van het schilderij en zie je of het werk recht blijft hangen.
  4. MONDRIAAN MUSIC. Elke kleur heeft zijn eigen geluid. Door de vierkantjes te verplaatsen en te draaien bepaal je de richting van de knikker die je op in het werk loslaat. Zo “componeer” je een muziekstuk. Door je iPad te bewegen maak je al bewegend muziek.
  5. MINECRAFT MONDRIAAN. Stel je voor dat Mondriaan een huis in Minecraft zo bouwen met de blokken van bovenstaand werk? Hoe zou dat eruit zien? Bouw zijn huis en geef de Mondriaan een mooi plekje. Leidt vervolgens je bezoekers rond waarbij je vertelt waarom je het huis zo hebt gebouwd.
  6. MONDRIAAN ELEMENTS. Geel is licht, blauw is water en rood is vuur. Maak een biotoop met de elementen. Plaats de elementen zo zodat het werk zo lang mogelijk blijft leven.
  7. MONDRIAAN SAYS. Geinspireerd door Simon Says. Kun jij alle oplichtende en geluid makende vierkantjes herinneren. 1 is makkelijk, 2 ook, 3 gaat ook nog wel maar weet jij de volgorde nog van alle 30 na elkaar oplichtende vierkantjes?

To be continued.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: