Uurtje langer.

24 okt

uurtje_916.001

Als je kinderen iets wilt leren, moet je ze iets laten doen. Deze wijsheid ontving ik van Cinekid spreker Carl Bärstad, oprichter van Quirkbot. Hij liet daarbij onderstaande grafiek zien.  IMG_0869

Een van mijn onderzoeksvragen voor mijn master kunsteducatie is welke verschillende museum installaties ik kan bedenken voor de laatste fase in mijn spel Mijn Mondriaan. Hoe ga je als speler jouw gemaakte Mondriaan ervaren in het museum? Het spel werkt eenvoudig en is geïnspireerd door de TED talk van Ursus Wehrli, die zichzelf opruimkunstenaar noemt.

Ik dacht wat als je een werk van Mondriaan nu eens zou opruimen om vervolgens zelf je eigen Mondriaan te maken met drie stapeltjes van dezelfde kleur en deze allemaal een plek op het ‘doek’ te geven zodat het werk ritme had en in balans was. En wat als je jouw Mondriaan naast de echte Mondriaan zou kunnen zien in het Boymans van Beuningen? Nadenkend over hoe ik feedback op dit idee het beste kon verzamelen, kwam ik op een ander idee.  Stel je voor dat je een museumzaal inloopt om de Mondriaan beter te bekijken en eenmaal op een meter genaderd de gekleurde vierkantjes zich allemaal verplaatsen, netjes kleur bij kleur op 3 stapeltjes. Vervolgens zie je de tekst “Maak nu je eigen Mondriaan die lijkt op het origineel.” Als je vervolgens alle vierkantjes een plek hebt gegeven, verschuiven alleen de vierkantjes naar hun eigen plek die zich niet op de juiste plek bevinden. Deze animatie herhaalt zich zodat je goed kunt zien waar de originele vierkantjes in het origineel zich bevinden. Je ziet het verschil tussen jouw Mondriaan en het origineel op een ritmische en bewegende manier. Elementen waar Mondriaan naar op zoek was in zijn eigen werk.

Van de week op Cinekid en gisteren op DDW gaf ik mezelf de opdracht om geïnspireerd op wat ik daar zag nieuwe spelervaringen te bedenken met die ene Mondriaan als basis.IK bedacht er 11. Maar stell je voor dat ik 49 manieren kan bedenken en die als afstudeerproject in een expositie in het Boymans presenteer? Waarom 49? Omdat ik 49 ben als ik afstudeer.

Wat een geweldige “herfstvakantie” was dit. Gelukkig mag ik vannacht een uurtje langer slapen.

One Response to “Uurtje langer.”

  1. Roeland 24 oktober 2015 at 9:22 PM #

    Wellicht interessant…. http://www.learningandteaching.info/learning/myths.htm

Geef een reactie

%d