Gamondriaan. Level 2

26 okt

gameonmondriaanlevel2_918.001

Van de week op Cinekid en op DDW gaf ik mezelf de opdracht om geïnspireerd op wat ik daar zag nieuwe spelervaringen te bedenken met die ene Mondriaan als basis. Deze Mondriaan (Compositie met kleurvlakjes nummer 2) hangt in Boymans van Beuningen en gebruikte ik als basis voor het spel dat ik maakte voor het vak Nieuwe geletterdheid binnen de master kunsteducatie die ik volg op HKU.

Mondriaan_compositiemetkleurvlakjes_nummer2

Ik bedacht er de afgelopen dagen 16. Maar stel je voor dat ik 49 manieren kan bedenken en die als afstudeerproject in een expositie in het Boymans presenteer? Waarom 49? Omdat ik 49 ben als ik afstudeer.

Alleen het lezen van het boek “Kleur Ontketend. Moderne Kunst in de Lage Landen 1885-1914” leverde gisterochtend al 6 nieuwe ideeën op. Nog 33 te gaan.

Hier een korte beschrijving van de eerste 16 Mondriaan spellen.

 1. FINDING MONDRIAAN. Ga op zoek naar 3 voorwerpen van elke kleur uit het werk van Mondriaan. Scan/fotografeer ze en upload ze in je Kleurkamer
 2. FAKE MONDRIAAN. Op je iPad zie je een Mondriaan. Dit is duidelijk geen echte. Maar pas op. Mondriaan komt eraan. Jouw taak om zo snel mogelijk dezelfde kleuren net op elkaar te stapelen voordat Mondriaan het ziet.
 3. MONDIAAL RITME. Mondriaan wilde ritme en balans laten zien in zijn werk. Lukt het jou om een Mondriaan te maken die perfect in balans is? Geef alle vierkantjes op de drie stapeltjes een plek in de lijst zodat het werk in balans is. Als je klaar bent trek je de spijker uit het midden van het schilderij en zie je of het werk recht blijft hangen.
 4. MONDRIAAN MUSIC. Elke kleur heeft zijn eigen geluid. Door de vierkantjes te verplaatsen en te draaien bepaal je de richting van de knikker die je op in het werk loslaat. Zo “componeer” je een muziekstuk. Door je iPad te bewegen maak je al bewegend muziek.
 5. MINECRAFT MONDRIAAN. Stel je voor dat Mondriaan een huis in Minecraft zo bouwen met de blokken van bovenstaand werk? Hoe zou dat eruit zien? Bouw zijn huis en geef de Mondriaan een mooi plekje. Leidt vervolgens je bezoekers rond waarbij je vertelt waarom je het huis zo hebt gebouwd.
 6. MONDRIAAN ELEMENTS. Geel is licht, blauw is water en rood is vuur. Maak een biotoop met de elementen. Plaats de elementen zo zodat het werk zo lang mogelijk blijft leven.
 7. MONDRIAAN SAYS. Geinspireerd door Simon Says. Kun jij alle oplichtende en geluid makende vierkantjes herinneren. 1 is makkelijk, 2 ook, 3 gaat ook nog wel maar weet jij de volgorde nog van alle 30 na elkaar oplichtende vierkantjes?
 8. A ROUND MONDRIAAN. Voor de Stijl was rond taboe. Probeer van de 3 bollen klei het werk van Mondriaan na te maken. maak de vierkantjes na en leg ze in de lijst. Kom je uit? Of moeten de vierkantjes dunner?
 9. MONDRIAAN IN BALANS. Op een pallet liggen de hard geworden vierkantjes uit idee 8. Deze schilder je in de juiste kleur op basis van de kleurenleer van Goethe waar Mondriaan door geïnspireerd was.Vervolgens leg je de vierkantjes op het horizontale canvas zodat het het canvas recht blijft. Als je alle vierkantjes erop hebt gelegd en de het werk in balans is neem je een meter afstand. Je verdwijnt uit beeld van de camera die boven het werk hangt. Als het werk 3 seconden stil staat wordt er een foto gemaakt en geprojecteerd in de lijst tegenover aan de muur.
 10. IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN HET IS ROOD GEEL BLAUW. In het werk Duin 2 uit 1909 zie je al de kleuren en vierkantjes die Mondriaan heeft gebruikt in Compositie met kleurvlakjes nummer 2. Mondriaan_duin_2In een vierkant doosje zitten alle vierkantje uit Compositie met kleurvlakjes nummer 2. Leg de vierkantjes op de plek die jij vindt die qua kleur overeenkomt. Als je klaar bent verdwijnt Duin 2 en zie je jouw Mondriaan. Zou je ook kunnen maken door een poster van Duin 2 op een glasplaat te leggen en deze eruit te trekken/schuiven als je klaar bent. Je zou met meerder andere werken kunnen werken waarin de vierkantjes uit Compositie met kleurvlakjes nummer 2 voorkomen.
 11. MONDIAAL IN REAL LIFE. Zoek de 30 vierkantjes terug in magazines, knip ze uit en maak de Mondriaan na.
 12. OVER DE STREEP. Mondriaan gebruikte teken en schilderen door elkaar volgens de Hollandse traditie. Schilderen met potlood of houtskool en tekenen met de kwast. Wat als je Compositie met kleurvlakjes nummer 2 zou inkleuren met een potlood alsof het een kwast is. Dus streep voor streep. De vierkantjes zijn al heel licht voorgedrukt. Let maar eens goed op hoe je tekenstijl zich ontwikkelt. Van het eerste tot het laatste vierkantje. Op een ander vel houd je precies bij welke volgorde je hebt gekozen door in elke getekend vierkantje een oplopend nummer te geven. Als laatste leg je een overtrekpapier op dit blad en trek je een lijn van vierkantje 1 naar 2, naar 3, 4, 5….tot en met 30. Zo zie je jouw lijn. Vergelijk die eens met die van je medespelers.

To be continued.

Geef een reactie

%d