Workshop vergeten.Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 868/1.111

8 sep

vergeten_868.001

Gisteren gaf ik een miniworkshop Design Thinking by Doing aan mijn mede masterstudenten. Dat had ik met de docent afgesproken in mei maar helemaal vergeten. In de pauze om  18.18 kwam de docent naar me toe en vroeg me of ik daar nog aan gedacht had. Na drie maanden was ik dat vergeten. Had het ook niet in mijn agenda gezet want het rooster voor het tweede jaar was nog niet bekend en ik kan zo nog een paar redenen bedenken dat ik daar niet voorbereid stond. Met nog een klein half uur op de klok hoopte ik dat Tiger aan de gracht in Utrecht nog open was omdat ik me had voorgenomen (in mei al) om een ingekorte versie van de Stanford Design Thinking Crashcourse te geven. Tiger was gesloten maar gelukkig was De Bijenkorf nog open. Om 18.44 was ik € 54,- lichter maar had ik materialen voor de workshop. Deze gaf ik al een aantal keer eerder maar nu moest het nog eenvoudiger in een kortere tijd. Ik had namelijk geen 90 minuten maar maximaal 30.

Hoe de Design Thinking by Doing in 20 minuten werkt?

Je vraagt de deelnemers team van twee te maken en allebei na te laten denken over een idee dat ze ooit hebben gehad maar nooit hebben uitgevoerd of zelfs opgeschreven. Ze krijgen 1 minuut de tijd om dit vervolgens op de voorkant van een ansichtkaart te schrijven. Vervolgens vertellen ze het idee aan hun partner die luistert en vragen stelt. En dan is de partner aan de beurt om zijn idee te vertellen en jij vragen te stellen. Daarna speel je om de beurt de Superdure Consultant. Je hebt het idee gehoord van je partner en speelt dat je dat he-le-maal geweldig vindt (ook als je dat niet vindt) en zegt dat ook; “wat een geweldig idee en dan zou je ook nog…………..” Vervolgens plus je het idee zonder beperkingen. De partner luistert aandachtig en schrijft jouw verbeteringen en aanvullingen op de achterkant van de aansichtkaart. Neem daar 1 minuut voor en draai de rollen dan om. Als je klaar bent bekijk je in stilte je eigen idee en de verbeteringen en schets je op 1 post-it je nieuwe verbeterde idee. 2 minuten later ga je met de materialen die hebt gekregen een prototype maken van je verbeterde idee want niets brengt het denken verder dan een prototype. Iedereen had daarvoor:

  • 1 ballon
  • 1 potlood
  • 1 paperclip
  • 1 lint van 60 centimeter
  • 1 vierkante centimeter plakgum
  • 1 schaar

Iedereen heeft dus hetzelfde materiaal om mee aan de slag te gaan. In 3 minuten moesten ze iets maken wat ze vervolgens aan hun partner in handen geven met de bijbehorende pitch.

Als afsluiting een applausje voor jezelf en  iedereen een kleurplaat voor volwassenen.

Ik realiseer me net dat het opschrijven van deze post net zo lang duurde als de hele workshop…..oh ja die overigens begon met het uitdelen van trekdrop die ze horizontaal tussen hun tanden moesten plaatsen. Dat werkt. Heb ik geleerd van Daniel Kahneman. Het was mijn beste vergeten workshop ooit. Op naar de volgende.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: