Gesukkel op de sokkel. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 827/1.111

25 jul

SUKKELSOKKEL_827.001

Ik heb een hypothese. Dus niet bewezen, althans niet door mij, maar ik heb een heel sterk gevoel dat het zo is. Waar dat gevoel vandaan komt? Weet ik niet. In ieder geval vanuit mijn eigen associaties met kunst. Veel abstracte, moderne kunst doet me niets. Ik ga daar nu niet te diep op in maar het raakt me niet. Dat klopt eigenlijk niet wat ik hier typ. Het raakt me juist wel. Om veel abstracte moderne kunst raak ik geïrriteerd. Ik denk ‘waar slaat dit op, wat moet het voorstellen, dat kan mijn 4 jarige neefje ook, zonde van het geld?’ Herkenbaar?

Ik denk, weer een aanname, dat ik niet de enige ben. En nu heb je natuurlijk altijd een keuze. Wil je abstracte moderne kunst zien dan ga je naar een museum. Het museum wordt dan een soort mentale speelplaats vol overbodige artistieke obstakels die jij wilt overwinnen omdat je daar blij van wordt. Geloof me ze zijn er, mensen die blij worden van abstracte moderne kunst. En laat ze. Daar in dat museum doen ze niemand kwaad en ik ben er van overtuigd dat ze er ‘beter’ uit komen dan dat ze erin in gingen, als het vrijwillig was dan he, dat museum bezoek. De vraag die ik me echter stel deze morgen is waarom je als bedrijf moderne kunst in je kantoor zou hangen? Een investering in kunst op de zaak. Leg dat maar eens uit aan je personeel. Om te beginnen denk ik niet dat gebeurt. Een beetje afhankelijk van de grootte van het bedrijf is meestal de directeur de verantwoordelijke. De echt grootte bedrijven die kunst als investering zien, laat ik in dit verhaal er even buiten. Maar de directeur, of het management, heeft besloten om te investeren in kunst. Waarom zou hij/zij dat doen? Mocht je zelf bij een bedrijf werken dat kunst aan de muur of op een sokkel heeft staan, moet je dat maar eens vragen. In wed dat je allerlei sociaal wenselijke antwoorden krijgt als:

  • Zo’n talent steunen we graag
  • Kunst is belangrijk
  • Kunst is de bakermat van nieuwe dingen

Jij kunt waarschijnlijk veel betere verantwoordingen/smoesjes/redenen/steekhoudende argumenten bedenken maar ik denk dat het merendeel van het personeel de kunst ziet als overbodige, zinloze geld over de balk smijterij waar het nut niet van ingezien wordt. En als het niet bewust is dan is het wel onbewust. Ik denk dan ook dat het merendeel van de kunst aan of op de muur een negatief effect heeft op de mensen die er (onbewust) naar kijken.

Kent iemand een onderzoek dat aantoont dat kunst op de zaak werkt? Dan hoor ik het graag. Heel graag.

De reden waarom ik dit schrijf is omdat ik het boek “Ons feilbare denken van Daniel Kahneman aan het lezen ben. Als ik later groot ben wil ik dat worden. Cognitief psycholoog en allerlei experimenten doen. Ik leer uit het boek dat veel van wat we denken bewust te doen aangestuurd wordt door ons onbewuste. Een van de zaken die hij bespreekt en uitlegt is priming. Ik schreef al eerder over priming, fascinerend!

Ok, enfin, leuk hoor en interessant ook. Maar hoe dan wel?

De allereerste vraag die je jezelf als kunst inkoper zou moeten stellen is Waarom?

Waarom zou je kunst aan de muur of op een sokkel plaatsen in je bedrijf?

Als het is omdat je het kantoor “mooi” wil maken moet je je misschien afvragen wat de mensen die er dagelijks naar kijken het mooi vinden. Want als ze het allemaal mooi vinden dan is het prima. Mooi definieer ik dan voor het gemak even als “een belofte van geluk” (Stendahl, Franse schrijver) en hoe je dat zou kunnen doen is iedereen naar een collectie te laten kijken en te meten of er positieve emoties vrijkomen bij het kijken naar het werk. Het werk dat iedereen ‘mooi’ vindt hang je aan de muur of zet je op een sokkel.

Als, ik zeg als, kunst aan de muur of op een sokkel er is om het personeel gelukkiger te maken zul je onderzoek moeten doen naar wat ze gelukkig maakt. En we hebben het hier om passieve omgevingsfactoren en niet om echte zaken die mensen gelukkig maken zoals het vrijwillig aangaan van uitdagende taken. Want dan kun je beter gewoon een bak koffie doen en echt geïnteresseerd zijn in ‘je’ mensen. Of een afscheidsspeech schrijven en voorlezen voor iemand die blijft. Worden mensen ook heel blij van.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: