Durf te vragen. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 706/1.111

19 mrt

durftevragen706.001

Mijn bier en bitterballen colleges blijken zeer waardevolle onderzoeken naar wat studenten precies bezig houdt, waar ze behoefte aan hebben. Eergisteren vroeg ik ze wat ze van het bier en bitterballen college vonden en een opmerking heeft me de afgelopen dagen flink bezig gehouden en dat is ‘het niet durven vragen’. Een grote collegezaal met een docent op een podium met een microfoon, tientallen studenten om je heen en een trillend om aandacht vragend mobieltje zijn niet de ideale omstandigheden voor het stellen van vragen. Als je als student dan ook nog eens makkelijk in de anonimiteit kunt duiken, snap ik dat 90 minuten wel heel lang is. Dat weet ik als student master kunst educatie nu zelf ook. Ik vraag me nu meer dan ooit af wat we onze studenten aan doen. Ik dacht dat de slavernij afgeschaft was. Niet dus.

Gisteren op weg naar Amsterdam plopte er opeens een idee naar binnen. En het idee achteraf analyserend, denk ik dat er een drietal aspecten samen komen in dit idee.

1. Studenten durven geen vragen te stellen.

2. Goede games zetten huidig gedrag om in gewenst gedrag.

3. Studenten vluchten met hun mobiel elders.

Het huidige gedrag is dat studenten geen vragen durven te stellen en in de ‘anonimiteit’ duiken in een parallelle wereld met hun mobiel. Op Facebook, H&M, Whatsapp, Twitter, Instagram, Youtube…..

En als ik dan ook nog eens eis dat ze niet online mogen zijn, begrijp ik dat er maar 6,3 % van de studenten opdaagt.

De vraag die ik mezelf nu stel (en alle hulp is welkom) is hoe ik studenten tijdens grote hoorcolleges  gebruik makend van hun mobiel anoniem vragen kan laten stellen. Ik denk daarbij in eerste instantie aan Twitter. Maar dit is niet anoniem en beperkt tot 144 karakters. Het aantal karakters is dan misschien juist een voordeel omdat ze hun vraag kort en bondig moeten formuleren.

Dit typend lijkt me het een prachtig idee als ik al die vragen dan als basis voor het tentamen gebruik die ik van te voren met ze in het volgende college oefen. Oefen? Typte ik oefen? Hoe geweldig zou het zijn als je tijdens de colleges in totaal bijvoorbeeld 100 vragen krijgt en je het vak gewoon hebt gehaald als je 60 punten hebt verdiend. Ik ben benieuwd of studenten die met 60 punten en nog 2 colleges te gaan massaal afhaken omdat ze het vak gehaald hebben of juist denken “Ik ga voor een 8”.

Waar een bier en bitterballen college al niet goed voor is.

3 Responses to “Durf te vragen. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 706/1.111”

 1. gertveenhoven 19 maart 2015 at 7:56 AM #

  Hoi Cor. Een Google Document openen en deze centraal projecteren?

 2. Paul 19 maart 2015 at 10:21 AM #

  http://mobiele-web-apps.wikispaces.com/13-Present!
  Is dat wat? Moeten de studenten wel allemaal die app downloaden denk ik.

 3. Paul 19 maart 2015 at 1:50 PM #

  Hi Cor, Om je op weg te helpen….kijk hier eens naar http://www.buzzmaster.nl/
  Gr.
  Paul.

Geef een reactie

%d