Ballentent. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 705/1.111

18 mrt

bitterbierballen705.001.jpg.001

Na een 7 dagen dobbelstenen maken in de vroege morgen was het gistermiddag weer ouderwets college geven aan alle ca 260 eerstejaars HKU Kunst en Economie studenten. En gezien het grote aantal wordt de groep dan in tweeën gesplitst anders passen ze niet Brandweerverantwoordelijk in onze grote collegezaal. Dus gaf ik net als vorige week en de week ervoor 2 keer achter elkaar hetzelfde college. En ik begin een patroon te ontdekken tussen de buitentemperatuur, de hoeveelheid zonlicht en opkomst van de de leerlingen. Of zou het te maken hebben met het feit dat ze bij mij niet online mogen zijn. Ik ben er nog niet uit. Ik zie onderzoeksmogelijkheden voor mijn master. Enfin gisteren om 14.30 zouden er idealiter zo’n 130 m/v in de zaal moeten zitten. Het waren er uiteindelijk 8. Dat is 6,153846 %. Afgerond niet veel. Op mijn vraag “Biertje?” werd ongeloofwaardig gereageerd maar een kleine 10 minuten later zaten we dan toch heerlijk op het terras aan de gracht bij Gauchos. Die zijn normaal pas om 17.00 open maar een van de studenten werkt er.

cor noltee, design thinking

cor noltee, design thinking

Na het ‘college’, dat overigens een half uur uitliep, vroeg ik of ze op papier wilde zetten wat ze van het college vonden:

Hallo Cor,

We moesten van u na denken waarom de les vandaag zo goed ging en ik ben op het volgende
uit gekomen. Om te beginnen was de les zeer spontaan, we geloofde u ook niet toen u zei ‘biertje?’
Als of we opeens wakker werden hadden mensen energie omdat we wat anders gingen doen.
Zoals u al zei ‘een ziekenhuis is niet beste plek om beter te worden, waarbij een school steeds minder leerzamer word’ mensen beginnen het zelfde liedje zat te worden. We zitten op creatieve opleiding en toch is de manier hoe les gegeven word altijd het zelfde verhaal ( Leer dit, lees dit en misschien ga je dit toepassen) Om door te gaan was de groep lekker klein en daarbij krijg je sneller een op een effect. Daarbij krijg je het idee dat je geen nummer bent maar echt een student die het er toe doet. We deden een spelletje om actief te blijven en te kunnen oefenen op design thinking. Al met al  kregen we een beloning tijdens de les  (een biertje) en ik denk dat voor meeste mensen het een goede motivatie was om zich ook op hun gemakt te voelen (Aka een Flow om te leren). Mensen die zich meer op hun gemak voelen kunnen beter werken, informatie opnemen en staan beter open voor nieuw ervaringen.  Creatieve tijd is voor heel veel mensen gevoelig aspect gezien je ook aan je zelf moet werken. (Mensen die hier vaak moeilijk over doen staan niet snel open voor nieuw ervaringen)

Cor het was een top les!

Hoi Cor,

Zoals je gister vroeg aan ons stuur ik je nu een email over hoe ik het college op het terras vond.

Zelf vond ik het natuurlijk een leuke en verassende ervaring. Wanneer kan je zeggen dat je een officieel college krijgt van je docent op het terras met een biertje erbij. Toen we erheen liepen vond ik het wel direct al leuk. Door de kleine groep kwam er een sfeer onderling die volgens mij als gezellig en gemotiveerd beschreven kan worden. Tijdens het college viel me al gelijk op dat veel meer mensen gemotiveerder bezig waren met de stof van het college dan normaal het geval is in het collegezaal. Ook merkte ik op dat ik de stof veel beter in me op nam. Ik kan nu precies vertellen wat flow is (als taakbehoefde en kennis met elkaar in verhouding is), ook waar kennis uit bestaat( houding x informatie x vaardigheid x ervaring), wat je wilt veranderen aan iemand (kennis houding en gedrag) en ga zo maar door. Ik weet niet of deze stof mij zo goed was bijgebleven op het moment dat we dit hadden besproken in het collegezaal. Ook spreek het iets tegen waar ze het over hebben bij management skills. Bij management skills hebben ze het over een informatie overload. Dit ontstaat waarneer je veel informatie krijgt in een korte tijd. Al deze informatie kunnen je hersenen niet verwerken en dus verwerken ze maar de belangrijkste dingen voor jou op dat moment. Toch kan ik zeggen dat ik gister veel heb geleerd en alles zo kan opnoemen waar we het over gehad hebben. Zelf denk ik nu ook dat de informatie overload theorie van management skills niet per definitie dus op gaat, maar ook ligt aan een aantal factoren zoals de omgeving waar je de informatie tot je krijgt.

Nogmaals bedankt voor het college gister.

Beste Cor,

Als eerst wil ik even zeggen dat ik het ontzettend cool vind dat ons
hebt meegenomen naar een kroeg om vervolgens daar ook nog een echte
les te geven! heel tof, ik heb aan iedereen verteld dat ik het coolste
college ooit heb gehad.. dus kudos daarvoor!

Waarom dit ‘college’ naar mijn idee zo goed werkte is omdat 1. er een
zeer ongedwongen sfeer was, wat naar mijn idee niets te maken had met
het feit dat er bier gedronken werd (hoewel dit prachtig was
natuurlijk!) maar juist omdat we zo dicht op elkaar zaten met een
kleine groep. 2. de groepsdynamica (mede door het dicht op elkaar
zitten) veel intenser was dan normaal gesproken, ik heb het idee dat
in de collegezaal meer de ‘ieder voor zich’ sfeer hangt of is.
3. Doordat iedereen een keer moest spreken en individueel zijn brein
moest kraken, waarbij het kaartspel een grote rol (naar mijn idee)
heeft gespeeld. 4. de nodige afleiding, de man met zijn bont jas en
z’n apebars zorgde ervoor dat even een afleiding was, even los van het
onderwerp, in hakend op iets anders, om vervolgens er weer terug in te
duiken.

Wat ik dus als tip zou geven als poging om deze vorm van college te
recreëren is; een klaslokaal met relatief weinig leerlingen die in een
wellicht iets te krappe kring zitten met de leraar aan het hoofd (dus
meer een soort rechthoek), ik denk dat het werken zonder tafels
daarbij helpt. Daarnaast dus ruimte voor de nodige afleiding (hoewel
ik mij kan voorstellen dat hier niet altijd tijd voor is.)

Dankjewel.

Hi Cor,

Bedankt voor het college vanmiddag.
Het college vanmiddag of eigenlijk les vond ik heel fijn omdat het veel persoonlijker was. Er was weinig afleiding terwijl we wel midden in de stad zaten, ik denk dat het kwam door dat we met zo weinig waren en op een andere plek dan normaal zaten. Ook vond ik het fijn dat het formele van de college zaal er niet was, de leraar op het podium met een microfoon. Ik heb me tijdens de les erg goed kunnen concentreren met de ontspannen sfeer buiten aan de gracht. Hoop dat dit vaker kan gebeuren en zeker met uitzicht naar de zomer, snap dat het met grote groepen lastiger wordt. Misschien zou een dakterras op de nieuwe locatie een idee zijn.

Groet

Een collega vatte de reacties zo samen:

– creatieve opleiding
– ruimte voor spontaniteit
 just in time opdrachten
– variatie in lesvormen die gericht zijn op energie en activatie
– een kleine groep studenten
– persoonlijke aandacht
– creatieve tijd samen vormgeven
– afwijkende locaties.

En mijn directeur:

“Leuk en dus ook de ruimte die een docent durft te nemen met onderwijskwaliteit voorop :))”

Aanstaande zaterdag is het open dag op HKU. Dan geef ik een aantal minicolleges en kun je ook mijn geweldige directeur en collega’s een hand geven.

Of er bier en bitterballen zijn, hoor ik je denken. Tuurlijk.

opendaghku2015

One Response to “Ballentent. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 705/1.111”

  1. Els 18 maart 2015 at 8:32 AM #

    Dat wordt volle bak de volgende keer :-))))

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: