Van hoofd naar handen. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 703/1.111

16 mrt

designdobbelzes703.001

Een idee op een post-it of vertellen is toch iets heel anders dan een idee echt tot leven brengen zodat je het vast kunt pakken, van alle kanten kunt bekijken of, nog beter, zelf kunt beleven. Niets werkt zo goed om feedback te krijgen op je ideeën als een prototype. In deze fase is niets waardevoller dan een prototype. De 1.111 regel van Jeroen de Bakker er nog maar eens bij halend.

Jeroen de Bakker was ooit mijn directeur bij TBWA\ en legde mij als eerste uit hoeveel een idee waard is. Toen ik, een van de vele keren, vroeg of ie tijd had om naar een idee van me te luisteren (waar hij altijd de tijd voor nam), zei hij:

“Cor, je bent een ideeen man. Hoeveel denk je dat een idee waard is”?

“Hoe bedoel je?” zei ik.

“Nou. Stel je voor je hebt 1.111 punten te verdelen. Hoeveel is het idee dan waard van die 1.111 punten?”

“Uhmmm. Toch minstens de helft.” zei ik zonder veel aarzeling. “600?”

“Ja? Denk je dat?” zei Jeroen.

“Jaaaa. zeker wel! zei ik resoluut.

“1 punt.” zei Jeroen.

“1????? vroeg ik met  half openstaande mond. Ik heb Jeroen namelijk erg hoog staan en luister altijd heel goed als ie iets vertelt. Ik was nogal geschokt. Wat was mijn carriere nog waard? Ook 1 punt? Nauwelijks de moeite om door te gaan dan. Ik voelde een lichte migraine opkomen. Maar zag hoop fonkelen in de blauwe kijkers van Jeroen.

“Vertel, leg uit”, vroeg ik hem.

Breed gebarend begon Jeroen met zijn uitleg.

“Kijk dat zit zo. Als je 1.111 punten hebt te verdelen gaat er

1 naar het idee.

10 naar het uitgeschreven idee

100 naar het project of businessplan

en 1.000 naar het……….

Prototype.”

Tja Jeroen had me weer iets geleerd en een geweldige spiegel voorgehouden. Mijn hele carriere zit ik in de creatieve industrie. Ik heb honderden, misschien wel duizenden ideeën bedacht. Maar degene die realiteit werden waren altijd de ideeën die ik prototypte. Niets is beter in staat om perspectief te delen als een prototype. Een voorstelling van hoe het in het echt gaat werken. En dat hoeft er echt niet perfect uit te zien. En het kan van alles zijn. Van modelletje tot verhaal, van storyboard tot lego model. Maak iets. Van hoofd naar handen. Onze hersenen hebben namelijk de grootste moeite om nieuwe feiten te onthouden maar een in elkaar geknutseld prototype begrijpen we. Maak het vooral niet te perfect. Het geeft de ander ruimte en uitdaging om het te verbeteren.

Dus prototype je idee en faciliteer feedback. Feedback morgen nu: Make Stuff.

designdobbelzes703.002.jpg.001

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: