Vrolijk Pasen Piet.

27 mrt

Dag Piet.

Moge Cor. Wat heb je daar achter je rug?

Piet ik weet dat je niet van rond houdt maar het is Pasen en ik dacht wat als ik de primaire kleuren waar we het gisteren over hadden nu eens op een ei schilder. Kwam er niet uit. Weet je hoe moeilijk het is een recht vlak op een ronde vorm te schilderen. Ik heb uiteindelijk voor de makkelijke weg gekozen. Alsjeblieft:

Schermafbeelding 2016-03-27 om 11.55.33

Dankjewel! Maar Cor heb je niets beters te doen?

Nou Piet ik deed het omdat ik me afvroeg welk medium jij zou gebruiken als je geen schilder was geweest. Het aantal mensen dat jouw werk zag was natuurlijk maar heel klein en een groot deel van die kleine groep begreep er ook nog eens niets van. Je bent je hele leven al op zoek naar ‘de waarheid’ en als je je werk achter elkaar zet zie je de evolutie. Ik geloof dat je met je keus voor de primaire kleuren en rechte vlakken steeds dichter bij een totale harmonie komt. En wat ik vooral interessant vind aan je laatste werk is dat het niet gevangen zit. Er lijkt beweging in te zitten.

Hoe bedoel je dat?

Nou als ik bijvoorbeeld naar de onderste twee gele vlakjes kijk, lijkt het schilderij door te lopen, van het doek te gaan, de wereld in.compositiemetkleurvlakjes_pietmondriaan_1917

Vind eigenlijk dat het werk nog beter tot zijn recht zou komen als er helemaal geen lijst om zou zitten. Een lijst maakt het een kunstwerk en ik vraag me eigenlijk af of je wel een kunstenaar bent?

Hoe zou je me dan noemen?

Designer.

En wat versta jij daar onder?

Design komt uit het Latijn; de + signare en betekent iets maken, iets onderscheiden met een teken, het betekenis geven, de relatie met andere dingen/gebruikers/goden duiden. Design geeft betekenis aan dingen. Deze definitie plaatst betekenisgeving in het midden van design.

Richard Buchanan stelt dat design zich bezig houdt met de conceptie en planning van de kunstmatige of mens gemaakte wereld: tekens en beelden, fysieke objecten, activiteiten en diensten, en systemen en omgevingen. Zo’n perpectief plaats design binnen het kunstmatige.

Herbert Simon definitie benadrukt actie: “Iedereen die een huidige situatie wil veranderen in een gewenste situatie is een designer.”

John Heskett hanteert een meer traditionele definitie waarin hij het visuele aspect van producten en dingen benadrukt; “design, het concept van visuele vorm.”

George Nelson ziet design als communicatie; “elk ontwerp is op een of andere manier sociale communicatie en wat van belang is, is de emotionele intensiteit waarmee de essentie is verkend en uitgedrukt.”

Donald Schon ziet design als een materiële conversatie met de vormen, ingrediënten en concepten bij het oplossen van  een design probleem. Zijn design aanpak is proces gericht en reflectief, de iteratieve kwaliteiten van design benadrukkend.

En wat vind je van de definitie van designer Emilio Ambasz: “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat zowel architectuur als design mythe makende activiteiten zijn.”

Emilio_Ambasz

En tenslotte design historicus Clive Dilnot. Hij zegt dat design transformeert door de spanning tussen het huidige en het mogelijke te verkennen. Design stelt ons in staat de processen te herkennen waarbij de grenzen van het huidige continue gevormd en hervormd worden.

Cor, je hebt me aan het denken gezet. Misschien moet ik mijn werk niet meer inlijsten.

Tijd voor een eitje Piet. Rood, geel of blauw?

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: