Moge Piet.
Moge Cor. Wat heb je daar in je hand?
Ah.Dat is een Schalks test modelletje.
Vertel.
We begeleiden een groep jongeren van veertien tot achttien jaar voor het Dordrechts museum. Samen met het team helpen we ze ideeën te bedenken en maken voor de tentoonstelling over Godefridus Schalcken (1643-1706).
Ah Schalken! Een van de verborgen geniën van de Hollandse schilderkunst. Hij kan worden beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse schilders uit de late 17de eeuw. In zijn eigen tijd was hij een zeer succesvol portret- en genreschilder en genoot internationale roem, vooral met zijn verleidelijke, soms zelfs erotische voorstellingen bij kaarslicht.
Ja inderdaad. Jij kent hem. Maar lang niet iedereen:
<p><a href=”https://vimeo.com/153893636″>Wie is Schalcken?</a> from <a href=”https://vimeo.com/user5981317″>Dordrechts Museum</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>
Enfin. De jongeren hebben allerlei ideeën bedacht om het werk, de tijd en de schilder tot leven te wekken. Met veel humor.
Maar wat heb jij daar dan?
Toen we vorige week een bespreking hadden met de jongeren kwam het idee op tafel om de suppoosten te laten fluiten naar aantrekkelijke bezoekers en toen bedacht ik me dat ik daar een leuk apparaatje voor had. Handig voor diegene die niet zo goed kunnen fluiten. Ooit gekregen van vriendin Anna-Maria. En toen ik het gisteren opzocht bleken de batterijen leeg.
Wat jammer. Dus het werkt niet?
Jawel Piet. Drie nieuwe batterijtjes en hij fluit weer als nieuw. Maar stel je nu eens voor dat dit aan de muur hangt in het museum en je uitgenodigd wordt om er op te drukken. Hoe bepalend is het geluid voor wat je meekrijgt van wat je ziet.
Nou Cor. Laat zien dan. Uhhhh horen.
Zeg Cor, zou je ook niet zoiets voor mij kunnen maken? Stel je nou eens voor dat achter een elk van de dertig rechthoekjes van dit werk een ander verhaal zit?
Piet! Wat een goed idee! En hoe zou je die willen categoriseren?
Wat dacht je van Blauw voor ‘De Wereld’, Rood voor ‘Mijn leven’ en Geel voor ‘Mijn Werk’.
Klinkt goed Piet. Het zou een mooi level zijn voor een spel. Je drukt op een kleur, krijgt een verhaal te horen en daarna word je een vraag gesteld. Als het antwoord goed is verdwijnt het rechthoekje. Als er geen rechthoekje meer over is heb je het level gehaald en mag je zelf een Mondriaan maken.
En hoe zou je dat doen dan, een Mondriaan maken.
Daar heb ik wel een idee voor Piet. Laat ik je morgen zien……en horen.
Tot morgen dan maar weer Cor.
ps
In juni 2016 hoop ik af te studeren voor mijn master kunsteducatie en vanaf donderdag 3 maart heb ik dagelijks een gesprek met Piet Mondriaan. Hij is in 1917, het jaar waarin hij Compositie met kleurvlakjes creeërde, 45 jaar oud. Op dat punt in zijn leven spreek ik met hem, via het schilderij Compositie met kleurvlakjes dat in Museum Boymans van Beuningen hangt.
Het gehele interview lees je hier:
Geef een reactie