De Horoscoop van Piet Mondriaan.

7 mrt

IMG_3486.jpg

In juni 2016 hoop ik af te studeren voor mijn master kunsteducatie en vanaf donderdag 3 maart heb ik dagelijks een gesprek met Piet Mondriaan. Hij is in 1917, het jaar waarin hij Compositie met kleurvlakjes creeërde, 45 jaar oud. Op dat punt in zijn leven spreek ik met hem, via het schilderij Compositie met kleurvlakjes dat in Museum Boymans van Beuningen hangt.compositiemetkleurvlakjes_pietmondriaan_1917

Wil je het interview vanaf het begin lezen:interview_pietmondriaan

Of lees hier verder waar ik gisteren ophield:

Goedemorgen Piet. Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd! Ik heb je verjaardag gisteren uitgebreid gevierd in je voormalige woonhuis in Winterswijk. Met gratis koffie en een taartje. Maar het leek me vandaag een mooie dag om verder te praten over de horoscoop die je liet maken.

Dankjewel Cor. Ik hoor graag meer over je bezoek aan Winterswijk. Dat het huis er nog staat! Ik heb er van mijn achtste tot mijn twintigste gewoond en er veel met mijn vader getekend en met mijn oom Frits op pad geweest om in de natuur te schilderen. Maar je wilde meer weten over die horoscoop. Wat wil je weten?

Hoe kwam je aan die horoscoop?

De horoscoop is gemaakt door Adriaan van de Vijsel. Toen ik van de Vijsel in mijn leven kwam, bevond ik me op een kruispunt van wegen waarvan er een naar Parijs leidde. Misschien kon de horoscoop mij helpen bij die moeilijke beslissing. Ik ontmoette van de Vijsel  via de Theosofische Vereniging waar ik sinds 1909 lid van was geworden en hij al sinds 1905. Deze vereniging oefende een belangrijke invloed uit op de intellectuele kringen wereldwijd. Zo ook in Nederland. Maar ik kende hem waarschijnlijk ook via zijn zussen die net als ik tot kunstenaar waren opgeleid aan de Rijksacademie. Ik had het idee dat van de Vijsel een succesvolle astrologische praktijk onderhield. Ik had bij hem een ‘proefhoroscoop’ laten maken, gebaseerd op de stand stand van de zon ten tijde van mijn geboorte. Het gaf een algemeen inzicht in ‘bepaalde invloeden’. Maar ik heb toen, met korting, een uitgebreidere horoscoop laten maken omdat ik dezen binnen een maand bestelde. Ik heb mijn keuze om naar Parijs te gaan niet alleen door de uitkomsten van mijn horoscoop laten beïnvloeden maar ik hechtte wel veel belang aan de voorspellingen.

Kun je wat meer vertellen over die horoscoop?

Tja. In de horoscoop stonden dingen die heel treffend waren en het is natuurlijk ook wat je wilt zien. Maar met betrekking tot het huwelijk stond er het volgende:

“Venus in Aquarius, een teken dat onder invloed van Saturnus staat, is enige aanleiding om het huwelijk te verhinderen en zal u in uw liefdesaangelegenheden enige teleurstelling bezorgen, hetgeen ontstaat doordat uw intuïtie zo scherp is en u waarschuwt u niet te vergissen in verband met uw huwelijk. Door deze stand ontstaan het verlangen om ongehuwd te blijven, omdat u dan reine liefde kunt koesteren, vrij van elke zinnelijkheid.”

Ik liet de proefhoroscoop maken rond het einde van 1911 en bovenstaande komt uit de uitgebreide horoscoop die begin 1912 werd gemaakt. Ik was toen al in Parijs. Ik denk toch dat de kunst en mijn zoektocht me me meer aantrok dan het huwelijk. In die zin werd dat later dus bevestigd in de horoscoop.

Piet, ik moet er weer vandoor. Voor een jongerenproject over Schalken. Tot Morgen.

Tot morgen Cor.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: