Duizend euro boete en 1001 nacht

6 mrt

In juni 2016 hoop ik af  te studeren voor mijn master kunsteducatie en vanaf donderdag 3 maart heb ik dagelijks een gesprek met Piet Mondriaan. Hij is in 1917, het jaar waarin hij Compositie met kleurvlakjes creeërde, 45 jaar oud. Op dat punt in zijn leven spreek ik met hem, via het schilderij Compositie met kleurvlakjes dat in Museum Boymans van Beuningen hangt.

compositiemetkleurvlakjes_pietmondriaan_1917

Wil je het interview vanaf het begin lezen: interview_pietmondriaan. Of lees verder waar ik gisteren ophield:

(heel zachtjes) Piet. Piet. Pieeeeeeeet. Wakker worden.

Moge Cor. Zo dat is lang geleden dat ik zo uitgeslapen heb. Hoe laat is het?

Het is net negen uur geweest. Hoe was het gisteren?

Ja. Reuze gezellig maar inderdaad een beetje laat geworden. De laatste figuur ging hier om kwart over een vannacht de zaal uit. Museumnacht is altijd een hoogtepunt van het jaar. Er werd op een gegeven moment zelfs gedanst op zaal. En je weet dat ik een echte dansfan ben toch, Cor.

Ja dat weet ik. En ik zou bijna denken dat museumnacht speciaal voor jou georganiseerd wordt omdat je morgen jarig bent.

Ja dat klopt en zo voelt het ook altijd. Heerlijk al die aandacht en dat andere publiek.

Sorry trouwens Piet dat ik gisteren niet meer ben geweest. Ik belandde gisteravond in het Wereldmuseum waar een film uit 1905 werd vertoond met live muziek en effecten.

En daarna in de Kunsthal waar The Museum of Everything  een groots en toonaangevend overzicht van meer dan honderd onafhankelijke en niet-academische kunstenaars uit de 19e, 20e en 21e eeuw van over de hele wereld presenteert. The Museum of Everything is befaamd om zijn krachtige en imposante installaties, waarin het werk wordt gepresenteerd van kunstenaars die opereren buiten het domein van de academische kunst, de officiële kunstgeschiedenis en haar logica en taal.

IMG_3416

Je mocht er niet fotograferen maar ik moest je gewoon een paar teksten laten zien die ik stiekem fotografeerde, die boete van € 1.000 riskerend. Ik vond de teksten alleen al een expositie waard. Dat is nog eens wat anders dan wat er hier bij jou hangt.

IMG_3421IMG_3420IMG_3417IMG_3418

Dat maakt inderdaad wel heel nieuwsgierig naar de werken. Misschien is het een idee om ook zo’n tekstbordje voor mij te maken met een kijkgat eronder waar ze naar mijn werk kunnen kijken.

Interessant idee Piet. Maar ik moet weer gaan. Op weg naar Winterswijk. Ruim 2 uur vanuit Dordrecht.

Winterswijk?! Daar heb ik gewoond.

Ja dat weet ik. En daar is nu een museum, ‘Villa Mondriaan’ die dit hele weekend speciaal voor jouw verjaardag allerlei activiteiten heeft georganiseerd.

Een museum met mijn naam. Goh. Wie had dat gedacht. Nou veel plezier. Ik spreek je morgen.

Dankje Piet. Dan wil ik alles weten over die horoscoop.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: