Wat is kunst?

30 dec

watiskunst_980.001

Gisteren las ik het geweldige boek ‘Wat is een Kunstenaar?’ van Sarah Thornton uit. Heel leerzaam voor mij als kunstleek. Het is me duidelijk geworden dat er geen eenduidige definitie is voor een kunstenaar. Logisch eigenlijk. Kunstenaars zijn ook mensen en zijn we niet allemaal verschillend? Op de vraag ‘Wat is een mens?’ krijg je ook 1001 antwoorden. Zeker als je gaat vragen en graven naar drijfveren.

Kortom geen eenduidig antwoord na 426 pagina’s. Wel erg interessant en leerzaam.

Op de vraag ‘Wat is kunst?’ kreeg ik gisteren wel een antwoord. Niet van Susan Thornton maar van Brian Eno. In een zin:

Art is everything that you don’t have to do.

“Wat ik daarmee bedoel is dat er bepaalde dingen zijn die je moet doen om in leven te blijven. Je moet eten maar je hoeft geen cake te decoreren. Wij maken van ons eten soms een ingewikkelde, gestileerde activiteit.

En wat dacht je van kleding. Die heb je nodig. Maar je hebt geen Dior jurk,  Doc Marten laarzen of Chanel jas nodig om te overleven. Dus, nogmaals we hebben een essentiële behoefte – onszelf kleden – maar we stileren, verfraaien en versieren.

En beweging. We moeten bewegen. Maar we hebben niets aan de Rumba, Tango en de Charleston. Dus zelfs iets zo eenvoudig als beweging weten wij mensen te stileren in verschillende vormen.

En met communiceren is het al niet anders. We moeten communiceren want we werken en leven samen. Maar ook hier doen we veel meer dan alleen maar communiceren: we schrijven epische gedichten, popsongs en symfonieën en reclame en zo voort en zo voort. Dus ook met communiceren doen we veel extra dingen dan alleen communiceren.

Wat dus kenmerkend is, is dat het allemaal gestileerd is. En niet zomaar willekeurig. Wij geven veel over wat we doen. Er zijn mensen die zeggen – ‘Daar wil ik nog niet dood in gevonden worden’. Of: ‘Ik denk niet dat ik zonder mijn Bjork albums kan leven’. Of dingen als: ‘Welke kleur zal ik mijn haar verven? Het is een echte crisis.’ Dus mensen investeren veel van hun denken in hoe ze zichzelf stylen. En, in feite laten we dat elke dag zien. Niemand is hier willekeurig gekleed en niemand heeft een willekeurig kapsel.”

 

Ik ga wat aan mijn haar doen en willekeurig wat kleding uitzoeken.

Lees en luister hier de hele lecture:

http://speakola.com/arts/brian-eno-john-peel-lecture-2015?fb_ref=Default&fb_source=message

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: