Kunst als therapie.

31 dec

kunsttherapie_981.001

In hun boek ‘Kunst als therapie’ stellen Alain de Botton en John Armstrong kunst als gereedschap voor die onze vaardigheden en mogelijkheden kan vergroten;

‘…kunst (inclusief design, architectuur en ambachtskunst) is een therapeutisch medium dat ons kan begeleiden, vermanen en troosten waardoor we in staat zijn een betere versie van onszelf te worden.’

Een gereedschap is een verlengstuk van het lichaam. Een glas compenseert de fysieke beperking van het waterdicht zijn van een kommetje van twee handen. Zo zou kunst onze geestelijke en emotionele beperkingen compenseren. Ze benoemen er 7. De functies van kunst:

 1. Herinneren. Kunst kan geliefde dingen vasthouden als ze eenmaal zijn verdwenen.
 2. Hoop. Kunst kan ons hoop bieden die we nodig hebben om een pad door de moeilijkheden van het leven uit te zetten.
 3. Leed. Kunst kan ons leren hoe we met succes kunnen lijden.
 4. Weer in balans komen. Kunst kan ervoor zorgen dat we bepaalde ontbrekende emoties weer voelen, waardoor ons innerlijk weer enigszins in balans komt.
 5. Zelfinzicht. Kunst kan helpen inzicht in jezelf te krijgen en vervolgens aan anderen over te brengen wie je bent. Daarom vinden we het heel belangrijk met welk kunstwerken we ons omringen.
 6. Ontwikkeling. Met kunst kunnen we ons ontwikkelen wanneer we raakvlakken met het vreemde ontdekken.
 7. Waardering. Kunst kan ervoor zorgen dat we een zuiverder beoordeling maken van wat waardevol is; kunst kan namelijk tegen onze gewoonten in gaan en ons uitnodigen opnieuw te bepalen wat we bewonderen of mooi vinden.

Ik wens jullie een therapeutisch jaar toe vol mooie herinneringen die je in staat stellen je leed te dragen en je weer in balans brengt zodat je jezelf aan het eind van 2016 nog beter kent en met waardering kan terugkijken op het afgelopen jaar.

Tot volgend jaar.

2 Responses to “Kunst als therapie.”

 1. tonrodenburg 31 december 2015 at 5:25 PM #

  Topidee uit topboek. .wat ik nog moet lezen…
  Mooie avond cor!
  Tot snel in nieuwe jaar!
  Greets
  Ton

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ze kunnen de pot op. | Design Thinking by Doing - 10 april 2016

  […] Lees zelf maar Piet. Hier. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: