Verwondering en bewondering.

4 okt

verwonderingbewondering_891.001

Gisteren maakte ik een Mondriaan in de Wonderkamers van het Gemeente Museum Den Haag. Ik maakte de Mondriaan in een van de 13 wonderkamers waar ik terecht was gekomen door met een tablet die ik bij de info balie had gekregen op de stickers op de vloer te richten. De Directeur van het museum wees me vervolgens de weg naar de eerste Mondriaan Wonderkamer; Dans de Victory.

Geweldig hoe ze de sfeer van de stad New York in de jaren 20 van de vorige eeuw, de beweging van het laatste werk van Mondriaan en Piet Mondriaan zelf tot leven hebben gebracht. Ik moest echt even een paar keer kijken hoe ze dat met Piet hadden gedaan. Maar als je goed kijkt, zie je dat ze een foto hebben genomen van Mondriaan en daar de bewegende mond van een acteur in geplakt hebben.

Ondanks mijn beroerde danspasjes kreeg ik toch positieve feedback.

Daaruit bleek wat ik al jaren weet; ik ben geen danser. Toch werd ik gefeliciteerd met mijn dappere poging en mocht door naar de volgende kamer.

IMG_9448 IMG_9447

Hier mocht ik aan de slag met mijn eigen Mondriaan. Dit was de ruimte waar mijn mede student me op gewezen had. Zittend voor een werk van Mondriaan legde Mondriaan in het werk uit waarom en hoe hij het werk zo gemaakt had.

IMG_9462 IMG_9463 IMG_9464 IMG_9459 IMG_9458 IMG_9456 IMG_9455 IMG_9453

Vervolgens mocht je het originele werk nog even bekijken en moest je zelf aan de slag. Dat werd mooi aangegeven door het vollopende cirkeltje aan zijkant.

IMG_9470 IMG_9467

Met de hintsknop aan de zijkant kon je nog even terug naar het origineel om uiteindelijk een eindscore te ontvangen.

IMG_9477

Ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig naar welke wiskundige formule ze gebruiken om tot die score van 50% te komen. Na het namaken van de Mondriaan mocht ik zelf aan de slag. Dit was het eindresultaat.

IMG_9489

In een van de besprekingen met Gerrit Dijkstra was ook het idee van het naambordje naar voren gekomen. Dat het wel erg leuk zou zijn als jouw werk met jouw naam in het museum terecht zou komen. Dit hadden ze ook gedaan en dat werkt heel goed; jouw naam naast jouw Mondriaan in het museum. Ik voelde zowaar een trots gevoel over me heen komen. Mijn mindere danskwaliteiten werden toch enigszins gecompenseerd door mijn visuele vermogen.

Na drie kwartier dansen en Mondriaans maken, belandde ik met behulp van mijn tablet en de instructies van de directeur in de laatste Mondriaan Wonderkamer; Leef mee met Mondriaan.

IMG_9492 IMG_9493 IMG_9494

IMG_9496IMG_9495   IMG_9498 IMG_9500

Hier werd je een Mondriaan kenner. De film liet je het leven en de werken van Mondriaan in chronologische volgorde zien en aan het eind van de film moest je met je tablet de juiste werken uit de juiste periode kiezen.

IMG_9524

IMG_9525

En hier ging het fout:

IMG_9521

Gelukkig kreeg ik een tip:

IMG_9522

IMG_9523

Andere spelesr konden overigens niet op “jouw” scherm de film bekijken. Die was namelijk gereserveerd door Cor Noltee, met foto. Die foto had ik aan het begin van de Wonderkamertour gemaakt met de tablet waarop ik ook mijn naam en email adres had ingevoerd.

IMG_9504

Als laatste onderdeel in deze Mondriaan Wonderkamer moest ik de door mij gevonden werken in de juiste chronologische volgorde zetten:

IMG_9526

Dat ging bijna helemaal goed. Twee stonden er verkeerd:

IMG_9528

En als laatste onderdeel kwamen de door mij gevonden werken in een slideshow voorbij:

IMG_9530 IMG_9531 IMG_9532 IMG_9533 IMG_9534  IMG_9536 IMG_9537

In totaal verdiende ik 6 punten in de Wonderkamers van Mondriaan en daarmee mocht ik 6 werken uitkiezen uit het depot voor mijn collectie en daarmee mijn eigen museumzaal inrichten.

IMG_9538 IMG_9539

Anderhalf uur later was ik in het miniatuurmuseum beland in de kelder van het Gemeentemuseum Den Haag. In de Wonderkamers komen al mijn fascinaties samen; spel, kunst en nieuwe technologie. Ik had nog maar drie kamers gedaan omdat ik maar 2 en half uur de tijd had. Toen ik met mijn tablet een werk van Warhol koos voor mijn eigen collectie kwamen er twee oudere (65+) mensen binnen. Ze zagen de kinderen in het midden aan de gang met hun tablet. Spelend, lachend en plezier hebbend en zeiden: “Oh dit is voor kinderen.” Ik kon het niet laten om tegen ze te zeggen “Ja en daarom zo leuk.” Ze keken me allebei betrapt aan en zagen mij met een grote glimlach en tablet staan en dachten waarschijnlijk “Die is gek geworden. Doe eens een beetje normaal……volwassen.”

Ze verdwenen snel weer uit het depot en ik ging verder met mijn collectie. Ik moest nog drie werken kiezen om mijn eigen museumzaal in te mogen richten. De opening is morgenochtend.

Fijne zondag. De Wonderkamers zijn vandaag vanaf 11.00 te bewonderen.

6 Responses to “Verwondering en bewondering.”

 1. processtransformation 4 oktober 2015 at 10:42 AM #

  Ik ken iemand van het bedrijf die het gemaakt heeft, dus als je gekoppeld wil worden, dan help ik graag.
  Roeland

Trackbacks/Pingbacks

 1. Speelplezier met kunst. | Design Thinking by Doing - 5 oktober 2015

  […] op de Wonderkamers in het Gemeentemuseum Den Haag. Daar was ik afgelopen zaterdag en schreef daar gisteren […]

 2. 我想與大家分享這個頁面。 | Design Thinking by Doing - 7 oktober 2015

  […] was ik in de Wonderkamers van het Gemeentemuseum Den Haag. Ik schreef daar gisteren, eergisteren en zondag ook al over. Vandaag wil ik met jullie mijn laatste feedback delen. Ik doe dat volgens de methode […]

 3. Onderzoeksvaardigheden. De kunst van het onderzoeken. | zenoemenhetkunsteducatie - 3 november 2015

  […] ervaren van kunstteducatieve games. Zie verslag van mijn bezoek aan de Wonderkamers en […]

 4. Hier, hier, hier en hier | Design Thinking by Doing - 26 juni 2016

  […] gaan de Wonderkamers bezoeken. Ik schreef daar al eerder over. Hier, hier, hier, hier en […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: