De grote schoonmaak. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 750/1.111

3 mei

KUNSTKENNIS750.001

Waarom houden veel kinderen niet van musea? Omdat je in de meeste musea vooral dingen niet mag. Je mag de kunst niet aanraken, je mag niet rennen en hard praten en in veel musea mag je niet fotograferen. Maar misschien is de voornaamste reden wel dat ze wat er ‘hangt’ niet mooi vinden. Of moet ik zeggen niet mooi kunnen vinden. Kinderen zijn over het algemeen onbezorgd en gelukkig en kunst is geen belofte van geluk, zou Stendhal zeggen. Als we kinderen van kunst willen laten genieten moeten ze dat spelenderwijs doen. Want spelen is voor kinderen wel een belofte van geluk. Mijn vraag is dan hoe kunnen we kinderen vrijwillig overbodige obstakels kunnen laten nemen met uitdagingen die hun Kunst Kennis vergroot.

Ik moest al typend denken aan het werk van Ursus Wehrli. Hij noemt zichzelf Tidy Up Artist. Hij ruimt kunst op. Jaaa en nu hoor ik je denken “Maar kinderen vinden opruimen helemaal niet leuk.” Dat zou ik wel eens willen testen. En misschien moet je het omdraaien. Je geeft ze de opgeruimde kunst en laat ze er hun kunst mee maken en hun werk met die van de kunstenaar vergelijken en met elkaar.

wehrli_magrit

ursus_wehrli

En achteraf krijgen ze natuurlijk een frietje.

Ursus_Wehrli_friet

En dan mogen ze weer naar huis.

Opgeruimd staat netjes.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: