Schokkende beelden. Design Thinking by Doing verhaal 662/1.111

30 jan

SCHOKKENDE662.001.jpg.001

Deze post bevat schokkende beelden. U bent gewaarschuwd. Het zijn beelden van mensen die net ontslagen zijn.  Het zal je maar gebeuren. Zo van het ene moment op het andere moment geen baan meer hebben. IMG_9427

IMG_9447 IMG_9445 IMG_9443 IMG_9428 IMG_9425

Gisteren gingen 80 deelnemers aan het eerste Europese congres over ondernemerschap onderwijs in Horsens (Denemarken) aan de slag om voor elkaar hun beste idee mbt tot onderschaps onderwijs te redesignen. Immo Dijkma en ik hadden de design thinking crash course van d.school omgebouwd en lieten 80 m/v gisteren in duo’s elkaars beste onderschaps onderwijs idee redesignen.

Vooraf kregen ze bij de ingang allemaal een zwarte envelop waarop Immo en ik stemmig “We are sorry.” zeiden en hier en daar een hart onder de riem stekend schouderklopje gaven. Wat we niet hadden verwacht was dat zo’n 80% van de deelnemers de brief al open maakten en dus zagen dat ze ‘ontslagen’ waren. De toon was gezet en Immo en ik konden vervolgens in anderhalf uur de ‘ontslagenen’ door een volledige design cyclus begeleiden die leidde tot bovenstaande prototypes.

Reflecterend op deze aanpak trokken Immo en ik een aantal conclusies.

– de ‘ontslagbrief’ zette met humor de toon en creëerde een sfeer van alles kan, alles mag.

– je werkt in duo’s met iemand die je niet kent. Dat haalt je uit je comfort zone en stimuleert om echt je best te doen.

– alle stappen zijn kort en snel wat de aandacht en betrokkenheid hoog houdt. 90 minuten lang energie. Er is geen tijd voor verslappen.

– het afsluiten met het geven van je in elkaar geknutselde ‘ondernemerschap onderwijs’ kado aan je partner is een geweldige afsluiter van het design proces.

Achteraf vroegen we deelnemers hun worksheets en prototypes in te leveren omdat we nieuwsgierig waren naar de vragen die ze hadden geformuleerd aan de hand van de interviews die ze hadden gehad. Die vragen hebben we in een word cloud  gegooid en daar kwam dit plaatje uit.

wordlehorsens

Wil je de hele presentatie zien?

Klik dan hier:

horsens

2 Responses to “Schokkende beelden. Design Thinking by Doing verhaal 662/1.111”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Studentbeperking | Design Thinking by Doing - 23 november 2015

    […] handson training waarbij je in tweetallen alle stappen van Design Thinking doorloopt. Ik gaf hem op de Universiteit van Horsens met Immo Dijkma, aan kids op TED-kids en laatst aan mijn medestudenten op de master kunsteducatie. Die laatste was […]

  2. School is een kado | Design Thinking by Doing - 9 januari 2016

    […] training waarbij je in tweetallen alle stappen van Design Thinking doorloopt. Ik gaf hem op de Universiteit van Horsens met Immo Dijkma, aan kids op TED-kids, aan mijn medestudenten op de master kunsteducatie en afgelopen week voor 22 […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: