Ode aan Odems. Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 553/1.001

11 okt

odemsode553.001

Stel je voor je moet een presentatie geven over je afstudeerscriptie. Over het proces. Hoe je daar bent gekomen, bij dat diploma. Gisteren heb ik een geweldige presentatie gekregen van Margit Odems. Dit plukte ik van haar site:

MargitOdems

Hallo. Ik ben Margit Odems en ben werkzaam als theatermaker, performer, docent en coach.
In 2010 studeerde ik af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de Bachelor of Theatre, specialisatie Theatre & Education, en ben vanaf dat moment mijn eigen onderneming gestart. Sinds 2012 ben ik, ter verdieping van het ontwerpen van vernieuwende kunst(educatieve)-projecten, bezig met de deeltijd Master of Education in Arts (HKU).

Ik zit dan wel in de theaterwereld, waarin situaties worden nagebootst en vormgegeven, desalniettemin vind ik echtheid belangrijk. Het liefst houd ik mijn masker af.  Zowel in mijn voorstellingen als tijdens het coachen daag ik mensen uit om dit ook te doen. Een echte ontmoeting aan te gaan met jezelf via de ander.

Mijn werk doe ik met veel toewijding en visie, maar denk vooral niet dat ik dat continu met een stalen gezicht sta te doen. Ik hou van humor. Jezelf en het leven niet te serieus nemen. Een feestje maken van het leven en in die vrijheid kunnen onderzoeken en groeien. Je dan verbazen over de mogelijkheden.

Aangenaam.

En aangenaam was het. De presentatie was voor mij bijzonder omdat ze me inspireerde om creatief te zijn. Ze had een originele en waardevolle manier bedacht om haar scriptie te presenteren. Waarom was deze nu zo goed?

1. ‘toewijding en visie’

De energie spatte er vanaf zonder dan ook maar ergens ‘onecht’ te worden. Zelfs haar imitatie van Adelheid Roosen was eng echt.

2. ‘Een echte ontmoeting aan te gaan met jezelf via de ander’

Tijdens de presentatie kreeg bijna iedereen een rol. Zo mocht ik een vierhoek maken met tape op de grond waar medestudenten de attributen van Margits afstuderen in legden. We zaten dus om haar afstudeerproces heen wat ons echt een onderdeel maakte van haar werk.

3. ‘Ik hou van humor.’

Margit begon haar presentatie met het verhaal dat haar koffiepot het had begeven. Gelukkig had ze een passende oplossing gevonden:

10311842_10204058224609279_900537908934570394_n

4. Doordat alle onderdelen van haar afstuderen letterlijk voor ons op de grond lagen zagen we het proces groeien en hielden we het overzicht. Doe je een presentatie met Powerpoint dan is het boek waar je het in het begin van je presentatie over hebt weg. Nu lag dat gewoon voor ons op de grond. Daardoor konden er ook ook later nog vragen over gesteld worden en letterlijk naar gewezen worden. Dat is heel wat beter dan 12 keer terug klikken in een Powerpoint. Het deed mee denken aan mijn eigen brown paper sessie waar ik eerder over schreef.

margitodems2

5.  Een feestje maken van het leven en in die vrijheid kunnen onderzoeken en groeien. Je dan verbazen over de mogelijkheden.

margitodems

Margit, het was inspirerend, leerzaam en aangenaam. Zeer aangenaam. Dankjewel

Ik hoop een keer met je te mogen samen te werken. Lijkt me een feestje.

4 Responses to “Ode aan Odems. Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 553/1.001”

 1. Carolien Geurtsen (@Caro_Geurtsen) 11 oktober 2014 at 10:05 AM #

  driewerf heerlijk

 2. margitodems 11 oktober 2014 at 12:13 PM #

  Wauw Cor, ik ben er helemaal stil van. Een ode aan mij en aan de creativiteit. Dat ik jou inspireerde raakt me! Laten we vooral doorgaan met het heen en weer stoten van deze creatieve inspiratie en elkaar vol raken! En waar is dat volgende feestje?!

 3. Anna Maria 11 oktober 2014 at 1:03 PM #

  Fijn dit. Dank voor het delen Cor!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Investeren in geluk – Invest in happyness » zwarte piet en vuurwerk afsteken zijn nu eenmaal tradities. Mijn zaterdag ook, maar dan anders - 11 oktober 2014

  […] nam ik de tijd om wat blogs te lezen, onder andere de leuke van Cor: Ode aan Odems. Zeer de moeite waard. Ik werd er althans heel blij […]

Geef een reactie

%d