Dit is Design Thinking by Doing verhaal 393/1001: In een rok, in de Stille Oceaan, samen een donkere kamer in richten.

19 mrt

HALLOOPA.001

Een goede game heeft een duidelijk doel, heldere regels, een feedback systeem en speel je vrijwillig. Gisteren gaf ik het laatste college “Power of Play” en in dit college kwamen een aantal voorbeelden voorbij die deze regels gebruikten om ‘iets’ in de echte wereld beter te maken. Een prachtig maatschappelijk voorbeeld uit Jane McGonigal’s boek “Beter dan Echt” heet BOUNCE. Bounce is een game gemaakt als brug over de generatiekloof en geeft antwoord op de vraag wat er nodig is om jonge mensen zover te krijgen dat ze hun grootouders vaker bellen. En als ze dan toch bezig zijn, andermans grootouders bellen. Vreemden dus. Het werd een telefoonspel dat bedoeld was om de sociale interactie tussen generaties te bevorderen.

Het spelletje duurt niet langer dan 10 minuten en als je BOUNCE oproept word je live verbonden met een ‘senior ervaringsagent’, iemand die minstens 20 jaar ouder is dan jij. Aan de hand van een reeks aanwijzingen  van de computer wissel je verhalen uit over jullie verleden om zo achter gedeelde levenservaringen te komen. Bijvoorbeeld: is er iets wat jullie allebei eigenhandig hebben gemaakt? Welke rivier hebben jullie allebei bevaren? In welk land zijn jullie allebei geweest? Het doel? Er achter komen hoeveel dingen je hetzelfde hebt als je ‘senior ervaringsagent’ voordat de 10 minuten om zijn.

Deze score was een belangrijk onderdeel van het succes. Plus iets anders. De ontwerpers van het spel wilden de spelers het gevoel geven dat ze elkaar niet alleen hadden gesproken maar dat ze ook iets hadden gecreeerd. De website van het spel werkte na het spel  de antwoorden van de spelers  om tot een eenvoudig vrij vers. Spelers konden dit gedicht afdrukken  of per e-mail versturen:

Parijs, trouwfoto’s nemen, de tango in de schuur,

Paperclips verbuigen, kaneelbroodjes, de tong van een koe,

In een rok, in de Stille Oceaan, samen een donkere kamer in richten.

Elke regel staat voor iets wat deze twee, minstens 20 jaar in leeftijd schelende mensen, gemeen hadden.

Je levenservaringen delen met iemand uit een andere generatie op een speelse manier. WOW.

Let’s BOUNCE.

Maak het een gratis nummer. Kom op T-mobile, KPN, Vodafone. Maken!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: