Dit is Design Thinking by Doing verhaal 394/1001. Je bent nooit te oud om te leren…en te proberen.

20 mrt

RAPENGAAR394.001

Gisteren at ik samen met mijn zoon bij Opa Cees. Cees was de vriend van mijn moeder. Was. Mijn moeder is helaas overleden. Een van de meest emotionele erfstukken was de frietpan. Wij aten thuis elke week friet. Geen MacDonalds of Bram Ladage. Nee Friet van Truus. Zelf gesneden. Heerlijk. Met een frikadel speciaal. Curry of ketchup? Curry voor Corrie. De 1 keer per week friettraditie hebben we voortgezet dus zaten we gisteren weer aan de friet. En zoals jullie wellicht weten wordt friet gemaakt van aardappels. Ja je denkt misschien, Cor maakt hier een grapje maar er zijn kinderen die denken dat friet gemaakt wordt door MacDonalds. Punt. En waarvan? Ze hebben geen idee. Net als melk. Komt dat van een koe? Ik dacht van de AH.

Nou lieve kinders. Aardappels komen van het land. En daar weet Cees alles van. Cees speelt al jaren een beetje God. Ik schreef daar al eerder over maar gisteren bevestigde Cees weer eens zijn Master Design Thinker status. Als Cees praat over zijn volkstuin is ie geen 79 jaar oud. Dan zit er een jonge, gepassioneerde vent tegenover me die in geuren en kleuren vertelt over zijn passie. Waardecreatie is gebaseerd op drie pijlers. Kennis, vaardigheden en motivatie. Check. Cees. Check. Cees. Check. Cees.

Cees weet heel veel van tuinieren, hij doet het al 30 jaar en is nog steeds gemotiveerd. Zo baalt Cees er stiekem best wel een beetje van dat Frans verderop veel grotere aardappels produceert dan hij. Nu schijnt de grond bij Frans een stuk beter te zijn maar toch. Vandeweek hadden Frans en Cees een gesprek over aardappels en bleek dat Frans een andere techniek gebruikte dan Cees. Frans stopt de aardappel veel minder diep de grond in. Cees heeft gisteren drie rijtjes aardappel gedaan. Net zo diep als Frans. Ik ben hem vergeten te vragen wanneer die aardappels ‘klaar’ zijn. En of ze natuurlijk groot genoeg zijn om er friet van te snijden. En zo niet. Dan zijn de rapen gaar. Dan moeten we naar Bram.

IMG_2120

2 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 394/1001. Je bent nooit te oud om te leren…en te proberen.”

  1. Els 20 maart 2014 at 7:21 AM #

    Ben je gek, dan ga je even naar de groenteboer 🙂

  2. Corina 20 maart 2014 at 2:11 PM #

    Gaaf verhaal. En die piepers benne eind september goed. Ik ben benieuwd of de techniek van Frans grotere aardappels oplevert.

Geef een reactie

%d