Dit is Design Thinking by Doing verhaal 395/1001. De nog duurdere superdure consultant

21 mrt

DUURDERDER395.001

Gisteren faciliteerde ik een creatieve sessie bij NN. Ze hadden me gevraagd omdat ze veel ideeën wilden en wilde ideeën. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een facilitator dan helpt. Iemand die de structuur in de gaten houdt en de groep voorziet van de juist creatieve denktechnieken. De kennis namen ze zelf mee en er was alleen plek voor ECHT gemotiveerde deelnemers. Dat werkt. Een van mijn favoriete creatieve denktechnieken is die van de super dure consultant. Ik was bij NN dus ik dacht die moet ze zeker aanspreken.

Ja trouwe lezer ik schreef al een keer eerder over haar/hem. Maar hier de verbeterde versie. Nieuw nu NOG beterder.

Hoe werkt de “Superdure consultant”??

Stel je voor je bent met 5 m/v en je hebt allemaal 10 ideeën. Iemand (de Superdure consultant) vertelt zijn beste idee. De anderen luisteren aandachtig (tja want het is een superdure consultant. Die voor heeeeel veel geld dit idee heeft bedacht, dus zal het wel goed zijn). Vervolgens draait de superdure consultant zich om en neemt niet meer deel aan het gesprek maar schrijft alle aanvullingen en verbeteringen van de groep op een groot vel papier. De groep houdt  zich niet in.  Alles kan en mag. Zo’n drie minuten lang. GO GO GO.

“Ja! Wat een goed idee! En dan zou je ook nog……….”

De superdure consultant luistert aandachtig en probeert zoveel mogelijk op te schrijven.

Het goede van de oefening is dat de idee eigenaar juist NIET deelneemt. Het gaat om de associaties, aanvullingen en ideeën van de anderen. Zonder zijn tussenkomst. Dat maakt het van ZIJN idee naar ONS idee.

Het leuke van de oefening is dat mensen gaan denken in mogelijkheden ipv beperkingen. De snelheid bevordert dit alleen maar. Houdt het tempo er dus in, je wilt niet dat men te lang nadenkt. Als je merkt dat de energie laag wordt, stop je en maak je de volgende “superdure consultant”. En zo laat je iedereen een keer superdure consultant zijn.

Het is wel essentieel om je Kabouter te killen als ie zijn mond open doet met een ‘Ja Maar’. Bij jezelf en bij anderen. Je Kabouter vindt jouw ideeën meestal niks. Laat staan van die superdure consultant of van je teamleden. Dat zal niet voor iedereen makkelijk zijn.  De verbetering die ik gisteren aanbracht in deze divergentie techniek kocht ik bij de leukste winkel van Nederland. ACTION.

ACTION heeft mij nog nooit teleurgesteld. Ik liep naar binnen voor een aantal pistolen voor de deelnemers om hun en elkaars Kabouter mee te killen. Ik had er 20 nodig. Wat denk je dat dat kostte?

 

Minder.

Nog minder.

Iets minder.

20 stuks voor nog geen 3 euro.

I love Action.

And they loved the guns.

GUNS

Want het waren waterpistolen en het was op een gegeven moment warm.

WATERGEVECHT

Maar het allerbelangrijkste was dat de drie teams met 1 ronde superdure consultant 150 ideeën bedachten. Dat waren er 145 meer dan de laatste sessie die ze hadden gedaan. Shoot THAT facilitator.

 

 

4 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 395/1001. De nog duurdere superdure consultant”

 1. Anna-Maria 21 maart 2014 at 12:18 PM #

  geweldig!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Brainstom. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 732/1.111 | Design Thinking by Doing - 15 april 2015

  […] deel elkaars ideeën een voor een. Gebruik daar bijvoorbeeld de Superdure Consultant techniek […]

 2. ABC 123. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 865/1.111 | Design Thinking by Doing - 5 september 2015

  […] door alle eerstejaars HKU Kunst en Economie studenten waarvan ik van groep 37 leerde dat je de Superdure consultant techniek nog beter kunt doen door je teamleden te vragen zich om te draaien in plaats van dat je jezelf […]

 3. #brainstorm.Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 866/1.111 | Design Thinking by Doing - 6 september 2015

  […] praktisch en toffe post weer van @cornoltee: De nog duurdere superdunne consultant. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: