Van hoofd naar handen.

4 mrt

HOOFDHAND.001

Heb jij vroeger gevoetbald? Dit is de titel van een verhaaltje dat ik vorig jaar schreef over hoe ik ooit trainer bij Oranje Wit ben geworden. Een mooi verhaal over personeelswerving. Lees het hier.

Maar vandaag wil ik iets vertellen over prototypes. Dummies. Spuugmodelletjes. Dingetjes die je in elkaar hebt geflanst om je idee te vertellen. Te verkopen eigenlijk. Ik had er gisteren over met E.R. Hij adviseerde me daar iets mee te doen. Bedrijven helpen om hun ideeën te prototypen. Van hoofd naar handen te brengen. Want, zei hij, en hij kan het weten, hij is namelijk verantwoordelijk voor een van de mooiste merken van Nederland, heel veel ideeën verdwijnen in de kast en uit je hoofd omdat ze slechts op papier staan en niet echt ‘gemaakt’ zijn. Het grote voordeel van het echt maken van een idee is dat je het uit handen kan geven en kan zien wat er gebeurt. Wat is de gezichtsuitdrukking, hoe pakt degene het vast, kan degene het open krijgen, welke vragen stelt hij/zij. Die feedback is priceless.

Ik kwam op dit verhaal door het gesprek gisteren met E.R. en het prototype dat hier op mijn buro ligt. Als het een schets was geweest had ie in een map gezeten….onzichtbaar, ontastbaar.

Ik zal het idee eerst vertellen, dan laten zien en als je het vast wil houden bel me dan.

De vraag van Adidas was hoe ze 3 van hun voetbalschoenmodellen onder de aandacht konden brengen bij de jeugd. Ze hadden drie verschillende modellen die in het echt door 3 topvoetballers werden gedragen. Messi, Kaka, en Gerard. Drie totaal verschillende voetballers met verschillende kwaliteiten en posities op het veld. Heel slim gedaan van Adidas. Maar hoe breng je dat onder de aandacht? Aangezien ik zelf een voetballer ben geweest en vele gedaantes heb aangenomen, van la Ling tot Johnny Rep, bedacht ik een manier waarmee de voetballertjes ook buiten het veld konden laten zien wie zij ‘waren’. Messi, Gerard of Kaka.

Wat als je nu een coole Adidas armband bij je nieuwe paar schoenen kreeg die uit de voetbalschoen gestanst was. Zie je het voor je?

Nee?

Dacht ik al. Om het idee te testen kocht ik een paar hele goedkope Adidas voetbalschoenen en sneed er een armband uit en gaf dit aan 4 voetballertjes bij Oranje Wit. Ik had mijn idee het geprototyped. Van hoofd naar handen. Polsen in dit geval.

adidasarmband

Zij waren verkocht. Adidas niet.

Helaas.

Een goed idee is een verkocht idee.

2 Responses to “Van hoofd naar handen.”

  1. Elbert 4 maart 2014 at 9:24 AM #

    Hebbedingetje!
    By the way. ben benieuwd naar je La Ling en Rep vertolking. Wanneer gaan we dat zien?

Geef een reactie

%d