COR op TED

19 sep

corted.002

Een paar maanden geleden vroeg een lezer wanneer hij mij op TED kon verwachten. Kabouter lag gevouwen op mijn schouder en viel er bijna af van het lachen. Ik dacht dat als ik dit blog experiment vol zou houden ik best een leuk verhaal zou hebben. Kabouter verloor toen toch zijn evenwicht, viel op de grond en rolde schuddebuikend van het lachen door de kamer. Maar nu is het toch zover. OK niet op TED in Amerika. Ook niet op TEDxAmsterdam maar op TEDxYouth Amsterdam. Klein beginnen zeg maar. En wat ga ik er doen? Ik ga er niet teveel praten maar des te meer doen. Laten doen. Design Thinking by Doing is de subregel van dit blog. Dus we gaan aan de slag. Een workshop Design Thinking. Ik heb het maar Ontwerp Denken genoemd en moest een beschrijving maken van de workshop. Ik moest mezelf even verplaatsen in een 12 jarige en kijken of ik er dan nog iets van begreep. En dat was verdomde lastig. Ik was even vergeten dat ik zelf altijd roep dat een 7 jarige het moet snappen als iemand met een idee komt waar ik geen touw aan vast kan knopen. Hooguit om me mee op te hangen.

Hierbij mijn TEDxYouth vertaling van het Redesign The Gift Giving Experience van Stanford University d-School

‘Het Kado Geef Experiment.

Ik stond laatst bij Bart Smit om een kadootje voor mijn neefje van 8 te kopen. Ik liep de winkel uit zonder kadootje. Ten eerste omdat ik niet kon kiezen omdat er zoveel was en ten tweede omdat ik er achter kwam dat ik mijn neefje eigenlijk helemaal niet goed kende.

Design Thinking (Ontwerp Denken) is een heel leuk experiment dat niet fout kan gaan.  Als Ontwerp Denker ga je eerst op ontdekkingsreis. Je gaat op zoek naar wat mensen leuk of juist stom vinden. Door op een afstandje naar ze te gluren, met ze te praten en vooral vaak ‘Waarom?’ te vragen.  Je leeft je in. Je gaat in hun schoenen staan.  Zo leer je ze goed kennen en ontdek je wat ze willen en belangrijk vinden. Pas als je dat weet, ga je ideeën bedenken en deze ideeën zo snel mogelijk tekenen en weer aan ze laten zien. Hoe eerder je weet wat ze van je idee vinden hoe beter. En je idee hoeft echt nog niet perfect te zijn.  Je luistert en kijkt goed naar wat ze er van vinden. Dan is het tijd om heeeeeel snel een  voorbeeld (prototype) in elkaar te knutselen. Met sateprikkers, plakband, papier enzovoort. Als je prototype klaar is, geef  je ze het en kijk en luister je weer heel goed naar wat ze er mee doen en wat ze er van vinden.  Met deze reakties kun je je prototype nog beter maken. Ontwerp Denken is denken vanuit mensen, voor mensen, met mensen. Maar Ontwerp Denken is vooral heel leuk……en kan niet mislukken. 

Het Kado Geef Experiment doe je met zijn tweeën. Je  gaat iemands laatst gegeven kado opnieuw ontwerpen.  Hij of zij voor jou en jij voor hem of haar. In 90 minuten doorloop je de stappen van Ontwerp Denken. Een soort game met 5 levels.

1. Leef je in

2. Bedenk ideeen

3. Knutsel een kado

4. Test je kado

5. Verbeter je kado

 Na de het experiment ontvang je het officiële ‘Ik ben een Ontwerp Denker Certificaat’

Ter voorbereiding heb ik het experiment vorige week getest met een groep internationale masterclass studenten en van de week met een aantal docenten. Heel leerzaam. Het moet allemaal nog simpeler. Zo simpel dat zelfs mijn teddybeer het begrijpt. Die legde ik vroeger ook alles uit op een hele simpele manier. Anders begreep ie het niet.

One Response to “COR op TED”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] COR op TED […]

Geef een reactie

%d