Gisteren was ik op pad met Barry Stolp. Ik schreef al eerder over Barry. Ik zocht net de post op en die begon precies hetzelfde; ‘Gisteren was ik op pad met…..’ Blijkbaar heb ik de dag nadat ik met Barry op pad ben geweest wat te delen. Enfin hier het geweldige verhaal van Barry over het hebben van een idee. Maar terug naar gisteren. Gisteren reden we naar Amsterdam en hadden daar een gesprek met Capitola. Capitola is een jong bedrijf met zo’n 20 “coders en creatives” en zeggen op hun website:
We don’t talk but prototype.
That’s what keeps us and our clients ahead of the game.
En dat lieten ze zien aan de hand van een prototype van de Hololens van Microsoft. De Hololens is een bril met twee transparante schermpjes waar je doorheen kunt kijken en waar objecten op geprojecteerd kunnen worden. Zo worden de echte en de virtuele wereld gemixt en hoe kun je dat op dit moment beter prototypen dan met PokemonGo. Met het prototype haalde ze de internationale pers. Adformatie daarover:
“Freakin’ incredible, fantastic, ’the only game I want to play’. Zo omschrijven internationale media de uitvinding van Simon van Cleeff (links op de foto). Met zijn digitaal innovatiebureau Capitola VR bouwde hij het populaire smartphonespel Pokémon GO om tot een app voor de Microsoft HoloLens. Vijf vragen aan Van Cleeff.
Een HoloLens, wat is dat?
“De HoloLens is een Mixed Reality bril. Waar gebruikers bij een Virtual Reality bril volledig van de buitenwereld zijn afgesloten, kun je met een HoloLens door transparante glazen de fysieke wereld ook nog zien. Daar wordt een ’virtuele laag’ overheen geprojecteerd. Met handgebaren kun je de verschillende tools en applicaties van de HoloLens besturen.”
Waarom gingen jullie aan de slag met de HoloLens en Pokémon GO?
“We hebben de HoloLens vorige week dinsdag ontvangen. We wilden direct met de bril aan de slag en op dat moment was de Pokémon-hype zo’n beetje op zijn hoogtepunt. Omdat Pokémon GO ook een extra laag over de fysieke wereld legt, maar dan via je smartphone, leende het spel zich perfect voor een HoloLens-applicatie. Het was voor ons een soort ‘Research and Development’. We konden zo ontdekken hoe de bril werkt en wat de mogelijkheden zijn om er apps voor te ontwikkelen.“
Hoe lang duurde het om de app te maken?
“Het duurde in totaal zo’n anderhalve dag. We moesten uitzoeken hoe de bril werkt, hoe we er apps op konden zetten en hoe we interactie konden toevoegen. Om Pokémon GO te spelen, moet je bijvoorbeeld Pokéballs kunnen schieten. Op je telefoon doe je dat door te swipen, maar met de HoloLens gebruik je je arm.”
Hoe werkt de app?
“De HoloLens scant de omgeving met maakt een soort van onzichtbaar 3D-model. De bril weet dus precies of er objecten in de kamer staan. Hierdoor kunnen Pokémons onder tafels zitten of achter stoelen. Met ons prototype, kun je in de virtuele omgeving rondlopen en Pokémons vangen door met Pokéballs te schieten. Schieten doe je met een handgebaar. Ons prototype laat zien hoe je een dergelijke game voor de smartphone om kan zetten naar een game voor een Mixed Reality bril.”
Wat verwacht je in de toekomst van de HoloLens?
“De bril biedt een scala aan mogelijkheden, vooral als het apparaat straks wat gebruiksvriendelijker en betaalbaarder is. Ik denk dat dit soort hardware de komende jaren enorm aan populariteit wint. Met een Mixed Reality bril ben je volledig handsfree. De hologrammen voegen een extra dimensie toe aan de echte wereld. En die dimensie kun je manipuleren. Ik zie veel mogelijkheden, maar er zijn ook nog flink wat obstakels te overwinnen. Denk bijvoorbeeld aan kwesties rondom veiligheid en privacy.”
Capitola begrijpt dat een idee 1 punt waard is en een prototype 1.000
Een uur te laat belandden we bij Dutch Igloo. Zij maken Pepper’s Ghost’s;
Pepper’s ghost is een truc om de illusie van een geestverschijning te creëren. Henry Dircks was de eerste die met het eigenlijke principe van de truc kwam, maar zijn ontwerpen waren praktisch niet uitvoerbaar op toneel. John Henry Pepper, een Londense hoogleraar scheikunde, slaagde er in 1862 in om er een goed bruikbare versie van te maken. (Wikipedia).
Een uur nadat ik de Hololens op had gehad bekeek ik het laatste (geheime) prototype van Dutch Igloo.
Gisteren maakte ik een technologische tijdreis van zo’n 150 jaar. Van Pepper’s ghost tot Hololens. Vandaag blijf ik hier. Met beide benen op de grond….met mijn hoofd in de wolken.
Geef een reactie