Spelletje spelen Piet?

13 apr

Dag Piet.

Dag Cor.

Zeg Piet zullen we een spelletje spelen?

Wat voor spelletje?

Jij mag kiezen:

 1. FINDING MONDRIAAN. Ga op zoek naar 3 voorwerpen van elke kleur uit het werk van Mondriaan. Scan/fotografeer ze en upload ze in je Kleurkamer
 2. FAKE MONDRIAAN. Op je iPad zie je een Mondriaan. Dit is duidelijk geen echte. Maar pas op. Mondriaan komt eraan. Jouw taak om zo snel mogelijk dezelfde kleuren net op elkaar te stapelen voordat Mondriaan het ziet.
 3. MONDRIAAN RITME. Mondriaan wilde ritme en balans laten zien in zijn werk. Lukt het jou om een Mondriaan te maken die perfect in balans is? Geef alle vierkantjes op de drie stapeltjes een plek in de lijst zodat het werk in balans is. Als je klaar bent trek je de spijker uit het midden van het schilderij en zie je of het werk recht blijft hangen.
 4. MONDRIAAN MUSIC. Elke kleur heeft zijn eigen geluid. Door de vierkantjes te verplaatsen en te draaien bepaal je de richting van de knikker die je op in het werk loslaat. Zo “componeer” je een muziekstuk. Door je iPad te bewegen maak je al bewegend muziek.
 5. MINECRAFT MONDRIAAN. Stel je voor dat Mondriaan een huis in Minecraft zo bouwen met de blokken van bovenstaand werk? Hoe zou dat eruit zien? Bouw zijn huis en geef de Mondriaan een mooi plekje. Leidt vervolgens je bezoekers rond waarbij je vertelt waarom je het huis zo hebt gebouwd.
 6. MONDRIAAN ELEMENTS. Geel is licht, blauw is water en rood is vuur. Maak een biotoop met de elementen. Plaats de elementen zo zodat het werk zo lang mogelijk blijft leven.
 7. MONDRIAAN SAYS. Geinspireerd door Simon Says. Kun jij alle oplichtende en geluid makende vierkantjes herinneren. 1 is makkelijk, 2 ook, 3 gaat ook nog wel maar weet jij de volgorde nog van alle 30 na elkaar oplichtende vierkantjes?
 8. A ROUND MONDRIAAN. Voor de Stijl was rond taboe. Probeer van de 3 bollen klei het werk van Mondriaan na te maken. maak de vierkantjes na en leg ze in de lijst. Kom je uit? Of moeten de vierkantjes dunner?
 9. MONDRIAAN IN BALANS. Op een pallet liggen de hard geworden vierkantjes uit idee 8. Deze schilder je in de juiste kleur op basis van de kleurenleer van Goethe waar Mondriaan door geïnspireerd was.Vervolgens leg je de vierkantjes op het horizontale canvas zodat het het canvas recht blijft. Als je alle vierkantjes erop hebt gelegd en de het werk in balans is neem je een meter afstand. Je verdwijnt uit beeld van de camera die boven het werk hangt. Als het werk 3 seconden stil staat wordt er een foto gemaakt en geprojecteerd in de lijst tegenover aan de muur.
 10. IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN HET IS ROOD GEEL BLAUW. In het werk Duin 2 uit 1909 zie je al de kleuren en vierkantjes die Mondriaan heeft gebruikt in Compositie met kleurvlakjes nummer 2. Mondriaan_duin_2In een vierkant doosje zitten alle vierkantje uit Compositie met kleurvlakjes nummer 2. Leg de vierkantjes op de plek die jij vindt die qua kleur overeenkomt. Als je klaar bent verdwijnt Duin 2 en zie je jouw Mondriaan. Zou je ook kunnen maken door een poster van Duin 2 op een glasplaat te leggen en deze eruit te trekken/schuiven als je klaar bent. Je zou met meerder andere werken kunnen werken waarin de vierkantjes uit Compositie met kleurvlakjes nummer 2 voorkomen.
 11. MONDIAAL IN REAL LIFE. Zoek de 30 vierkantjes terug in magazines, knip ze uit en maak de Mondriaan na.
 12. OVER DE STREEP. Mondriaan gebruikte teken en schilderen door elkaar volgens de Hollandse traditie. Schilderen met potlood of houtskool en tekenen met de kwast. Wat als je Compositie met kleurvlakjes nummer 2 zou inkleuren met een potlood alsof het een kwast is. Dus streep voor streep. De vierkantjes zijn al heel licht voorgedrukt. Let maar eens goed op hoe je tekenstijl zich ontwikkelt. Van het eerste tot het laatste vierkantje. Op een ander vel houd je precies bij welke volgorde je hebt gekozen door in elke getekend vierkantje een oplopend nummer te geven. Als laatste leg je een overtrekpapier op dit blad en trek je een lijn van vierkantje 1 naar 2, naar 3, 4, 5….tot en met 30. Zo zie je jouw lijn. Vergelijk die eens met die van je medespelers.
 13. BRIEF VAN MONDRIAAN. In “Kleur Ontketend. Moderne Kunst in de Lage Landen 1885-1914” wordt verteld dat Mondriaan het waarschjjnlijk een geweldig idee vond hoe Van Gogh in brieven aan zijn broer uitlegt wat hem precies bewogen heeft bij het maken van een werk. Door een brief te schrijven kon Van Gogh zijn publiek op een heel directe, persoonlijke manier inzicht geven in wat hem ten diepste bewoog. Schrijf in een handgeschreven, persoonlijke brief aan je beste anonieme vriend waarom je dit werk gemaakt hebt. Deze opdracht kan bij elk van bovenstaande spellen. De leerkracht verzamelt de brieven en stuurt ze zonder dat de kids dat weten naar het huisadres van een klasgenoot.
 14. ALLES OF NIKS. Geïnspireerd door wat Johan Gosschalk schreef in de inleiding van de tentoonstelling van Van Gogh in 1905 in het Stedelijk Museum. Hier citeert hij een Franse criticus die had beweerd dat het geen zin had een enkel schilderij te zien van Van Gogh, dat alleen door ALLES te zien een beter begrip van het werk tot stand kon komen. IDEE: je zet een Occulus Rift op en staat voor de deur van Boymans van Beuningen. Je verplaats je naar de zaal waar Compositie met kleurvlakjes nummer 2 hangt. Als je recht voor het werk staat wordt het werk vervangen door het eerste werk van Mondriaan en daarna snel door alle opvolgende werken. Bij Compositie met kleurvlakjes nummer 2 blijft het werk even wat langer hangen om vervolgens weer in sneltreinvaart verder te gaan en uiteindelijk te eindigen met Victory Boogie Woogie, Een voice over neemt je mee in deze tijdreis en vertelt je over de ontwikkeling van Mondriaan. Aanzet eind moet je gokken hoeveel werken Mondriaan gemaakt heeft en het hoeveelste werk Compositie met kleurvlakjes nummer 2 was.
 15. PERFECT SQUARE. Geïnspireerd door wat een criticus  van de grote Maris tentoonstelling van 1899 zei, dat herhaling een picturale zoektocht is, een oprecht streven naar virtuositeit en verdieping op de vierkante centimeter. Hoeveel verschillende invullingen kun jij maken in blauw, geel of rood? Op een A2 poster staan 100 vrijkantje heel licht voorgedrukt. Ik tel tot 100, 99, 98, 97………. Bij vakje 56 krijg je misschien meer respect voor Piet….of niet.

Cor ik denk dat ik voor 13 ga. Een brief aan mezelf.

Mag ik hem lezen dan?

Tuurlijk…..niet.

2 Responses to “Spelletje spelen Piet?”

 1. Erik Visser 13 april 2016 at 5:19 PM #

  Prachtig

 2. Els 13 april 2016 at 5:46 PM #

  Hoe verzin je het :-))))

Geef een reactie

%d