Tranen van geluk.

4 apr

Piet!

Cor!

Je bent bruin geworden. Hoe was Turkije?

Turkije was echt geweldig. De TEDx talks gingen goed in Instanbul maar great in Ankara. En dat kleurtje heb ik gekregen lunchend op het terras voorafgaand aan de presentatie in Ankara. En jij? Hoe is het met jou?

Zelfde verhaal. Ik word grotendeels genegeerd en de gemiddelde kijktijd is 9 seconden. Maar vertel, wat heb je verder allemaal gedaan daar behalve die TED talks. Heb je nog musea bezocht?

Teveel om op te noemen. Ik zal je er deze week alles over vertellen maar laat ik beginnen met het mooiste werk wat ik gezien. Het was in het Instanbul Modern, een werkelijk schitterend museum gelegen aan het water met een ge-wel-dig uitzicht. Je mocht er eigenlijk niet filmen maar ik wilde je dit werk zo graag laten zien dat ik het stiekem voor je gefilmd heb. Het is in 2015 gemaakt door Olafur Eliasson (1967), het is 270 x 296 x 17 cm en het zijn 321 deels verzilverde kristallen bollen op roestvrijstalen houders. Eliasson is geboren in Denemarken en maakt maakt werk dat de omgeving beïnvloed en transformeert door met ze te interactieren en te verbinden. En dat zonder gebruik makend van technologie. Als bezoeker ‘speel’ je met het werk of je nu moslim, jood of master student bent. Door het interactieve spel van licht, schaduw en schaal nodigt het werk je uit   het van alle kanten te bekijken waardoor het verandert en je het werk echt voelt. Eliasson verandert de statische museum omgeving in een levendig, veranderend podium waar je als kijker meegenomen wordt in een spel van beweging en licht. Echt heel mooi. Dit werk heet “Your solar nebula” en is gemaakt van 321 glazen bollen die lijken op waterdruppels of tranen. Er zitten drie kleuren achterop elke bol waardoor als je er langs loopt je het geheel ervaart als een sterrenstelsel. Het deed me denken aan de de wisselende flikkering van water op een zonnige dag.

Dat klinkt prachtig. Laat zien dat illegale filmpje.

Hahaha. ajb Piet.

Prachtig Cor. Heel mooi.

Zie ik daar nu een traan Piet?

 

 

One Response to “Tranen van geluk.”

  1. els 4 april 2016 at 7:12 AM #

    Prachtig….

Geef een reactie

%d