Jan en alleman

10 mrt

In juni 2016 hoop ik af te studeren voor mijn master kunsteducatie en vanaf donderdag 3 maart heb ik dagelijks een gesprek met Piet Mondriaan. Hij is in 1917, het jaar waarin hij Compositie met kleurvlakjes creeërde, 45 jaar oud. Op dat punt in zijn leven spreek ik met hem, via het schilderij Compositie met kleurvlakjes dat in Museum Boymans van Beuningen hangt.

compositiemetkleurvlakjes_pietmondriaan_1917

Wil je het interview vanaf het begin lezen:

interview_pietmondriaan

Of lees hier verder waar ik gisteren ophield:

Dag Piet.

Goedenavond Cor.

Sorry dat ik zo laat ben.

Ja. Je ging naar die luchttekenaar Joris Laarman. Hoe was dat?

Dat was een mooi experiment. Ik wilde de Noordelingen graag de expositie laten zien van Joris Laarman Lab en mezelf uitdagen om de rol van rondleider in een museum te spelen.

En hoe heb je dat aangepakt?

Van te voren had ik drie vragen gemaakt die ik op mijn telefoon kon laten zien, kijk:

jorislaarmanlab_vragen.003jorislaarmanlab_vragen.002jorislaarmanlab_vragen.001

Ik had ze nieuwsgierig gemaakt met de vraag ‘Wat is het geheim van Joris Laarman Lab in een woord?’ omdat ik later met het antwoord dat ik in ‘How we work’ las iets kon vertellen over creatief vermogen.

howwework_boek

Nu heb je mij ook nieuwsgierig gemaakt. Wat is hun geheim?

Laat ik je eerst vertellen hoe het ging. Ik had van te voren niet bedacht waar en wanneer ik ze zou vragen om hun woorden met elkaar te delen totdat ik aan het eind van de expo een gastenboek zag liggen en ze vroeg om een voor hun woord in het gastenboek te schrijven. Ik dekte de woorden steeds af zodat ze de eerder geschreven woorden niet konden zien. Waar het me om ging is dat ze met de vraag uitgedaagd zouden zijn om op zoek  te gaan naar een antwoord en ze te dwingen om iets op te schrijven. Een student schreef toch twee woorden dus dwong ik hem een woord te schrappen. Het woord dat overbleef was vervolgens het enige woord dat twee keer voor kwam. Kijk maar:

IMG_3511

En Cor, welk woord was van jou?

Een keer raden Piet? Het is het woord dat Joris Laarman Lab verbindt met Piet Mondriaan.

Ahhhh. Evolutie! Prachtig. Ik zou wel eens een bezoek willen brengen aan zijn Lab.

Ik breng morgen het boek wel mee wat ik kocht over de projecten van Joris Laarman Lab.

Maar Cor, nu ben ik toch wel benieuwd naar het geheim van Joris Laarman Lab. Welk woord was het antwoord als onderdeel van dat creatief vermogen?

Samenwerken. Samenwerken, discipline, vasthoudendheid, verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid bepalen je creatief vermogen. En samenwerken doen ze daar. Met  professoren, robotleveranciers, lassers, biologen…….jan en alleman.

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: