Het Kunstspel

17 dec

KUNSTSPEL-967.001

Afgelopen maandag was ik bij mijn favoriete boekhandel De Bengel en zag daar Het Kunstspel liggen.

HetKunstspel_doosje

“Piet Mondriaan of Damien Hirst, Jackson Pollock of David Hockney, wie is de invloedrijkste kunstenaar? De meest vernieuwende? De meest shockerende? De veelzijdigste? Wiens werk brengt het meeste op en wie wordt door de critici het meest gewaardeerd?

Met deze speelkaarten kunnen kunstliefhebbers van jong tot oud hun favoriete kunstenaars tegen elkaar uitspelen en ontdekken wie de toon aangeeft in de internationale kunstwereld.”, staat er op de site van de uitgever.

Het is gemaakt door illustrator Mikkel Sommer en kunstschrijver James Cahill.

Nieuwsgierig maakte ik het doosje open. Helaas waren de kaarten nog geseald. Bengel Gerrit Jan zag de teleurstelling op mijn gezicht en pakte de kaarten uit mijn handen, verwijderde het plastic en gaf me de losse kaarten. Ik las de spelregels en gaf Gerrit Jan de helft van de kaarten. We legden de kaarten met de beeldzijde omlaag. Vervolgens pakte Gerrit Jan de bovenste kaart en koos de categorie met de meeste punten. Ik keek op mijn kaart in dezelfde categorie en zag dat ik minder punten had en dus mijn kaart aan Gerrit Jan moest geven. Na drie kaarten waren we er klaar mee. We vonden het geen leuk spel. We vergeleken alleen de punten.

pietenjeff

Toch kocht ik het spel en speelde het gisteren nog een keer met vriend Walter. Echter nu bedacht ik er een paar eigen regels bij. Zo moet je eerst het geboortejaar en omschrijving van de kunstenaar voorlezen zonder zijn of haar naam te noemen en dan pas de door jou gekozen categorie en het aantal punten zodat de ander kan raden wie het is. Vervolgens leest de andere speler, voordat hij/zij het puntenaantal in de desbetreffende categorie noemt, eerst de omschrijving van zijn kunstenaar voor zonder zijn/haar naam te noemen waardoor de andere speler weer kan raden. Daarna het puntenaantal van dezelfde categorie zodat duidelijk wordt wie beide kaarten krijgt.

We vonden het zo allebei wel een leuk spel.

En weet je wie volgens dit spel de meest invloedrijke kunstenaar is?

Kijk maar. Ik heb ze even op volgorde van invloed gelegd.

Marcel Duchamp op 1

Piet Mondriaan op 30

kunstspel_invloed

Maar leg ik ze op hoogste veilingprijs staat Piet op 11 en Marcel op 19.

kunstspel_veilingprijs

Lijstjes en standen. Het is weer einde van het jaar.

Doet me denken aan de man van de lijstjes, John Cusack in High Fidelity.

Ik voel een top 5 aankomen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d