#brainstorm.Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 866/1.111

6 sep

brainstorm_866.001

Gisteren tweete een trouwe lezeres van mijn blog:

“Super praktisch en toffe post weer van @cornoltee: De nog duurdere superdure consultant. #brainstorm#designthinking”

En met de aanvulling die ik afgelopen week van groep 37 (7 eerstejaars Kunst en Economie studenten) kreeg, is het de meest eenvoudige en praktische tip voor een succesvolle brainstorm. Een brainstorm? U weet toch wat dat is he? Ik stel al ruim 10 jaar deze vraag als ik een brainstorm facilitair. En er is nog nooit iemand geweest die me het correcte antwoord heeft gegeven. Zelfs niet toen ik bij BBDO werkte, het wereldwijde reclamenetwerk waarvan de O is van Osborne, de uitvinder van de term brainstorm.

In 1953 bedacht Osborn de term Brainstorm en ik kan me voorstellen dat ie een beetje misleidend is. Een storm in je hersenen zou je wellicht alleen laten denken aan het eerste deel van de “gestructureerde  groepsactiviteit”; het divergent denken. Het zonder oordeel bedenken van zo veel mogelijk ideeën. Je oordeel uitstellen en ALLES noteren wat in je opkomt.

Het werkt overigens erg goed als je de vraag waar de ideeën op bedacht moeten worden een paar dagen van te voren stuurt naar de deelnemers zodat ze er in hun eentje over na kunnen denken. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat mensen in hun eentje meer en originelere ideeën bedenken dan in een groep. Echter om gebruik te maken van de perspectieven en kennis van gemotiveerde brainstormleden is de Superdure Consultant een erg goede en leuke techniek. Ik leerde de techniek van Sue Walden op een training van Sue: “The Bendable Brain”.

Dus misschien een idee voor je volgende brainstorm.

Geef de brainstorm vraag een paar dagen van te voren en laat de deelnemers 10 ideeen meenemen naar de brainstorm. Geen 10 ideeen? Mag je niet meedoen. Wees keihard! En communiceer dat ook duidelijkvan te voren. Kijk maar eens wat er gebeurt. Met 5 deelnemers (en een goede facilitator) begin je dan al met 50 ideeen. Die je met elkaar bespreekt en beter maakt. Hoe je dat doet?

Je speelt de “Superdure consultant”!

Stel je voor je bent met 5 m/v en je hebt allemaal 10 ideeen meegenomen naar de brainstorm. Iemand (de Superdure consultant) vertelt zijn idee. De andere luisteren aandachtig met hun rug naar de Superdure consultant. Die voor heeeeel veel geld dit idee heeft bedacht, dus zal het wel goed zijn). Vervolgens vult iedereen dit idee aan met de volgende zin. Let op! Alles kan en mag. Houd je niet in.

“Ja! Wat een goed idee! En dan zou je ook nog……….”

De Superdure consultant schrijft elke aanvulling op een post-it.

Het goede van de oefening is dat de idee eigenaar juist NIET deelneemt. Het gaat om de associaties, aanvullingen en ideeën van de anderen. Zonder zijn tussenkomst. Dat maakt het van ZIJN idee naar ONS idee.

Het leuke van de oefening is dat mensen gaan denken in mogelijkheden ipv beperkingen. De snelheid bevordert dit alleen maar. Houdt het tempo er dus in, je wilt niet dat men te lang nadenkt. Als je merkt dat de energie laag wordt stop je en maak je de volgende “superdure consultant”.

Laat je Kabouter thuis bij deze oefening. Dat zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Je Kabouter vindt jouw ideeën meestal niks. Laat staan van die Superdure consultant.

Levert deze techniek je toch te weinig goede ideeën op?

Bel mij 0624965000. Maar ik kost € 1.400 per dag. Deze zondagmorgen tip is, weer, gratis.

Vraag niet hoe het kan, profiteer er van!

PS

Je bent nu op de helft van de brainstorm;

“Een gestructureerde groepsactiviteit waarbij je de idee ontwikkeling loskoppelt van de beoordeling.”

Dus eerst veel bedenken en dan pas beoordelen/kiezen. En niets is zo moeilijk als kiezen. Zeker als je voor radicale vernieuwing gaat zijn we geneigd om toch te gaan voor de veilige weg. Dat is logisch omdat echt nieuwe ideeën onbekend aanvoelen. We hebben geen referentiekader. En onbekend maakt onbemind. En als het er echt om gaat, houden we het het toch het liefst bij het oude:

Nobody likes change, except for a wet baby.

Herken je dit? Heb je net met je team de meest originele ideeën bedacht, eindig je met een aantal veilige, dichtgeknepen billen ideeën. Een van de manieren om dit te omzeilen is het gebruik van de COCD box. De volgende tekst kopieer ik met vriendelijke toestemming van COCD, het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken. Hun missie:

COCD zet de toon bij het verder ontwikkelen van creatief denken, zowel voor individuele personen als voor organisaties.

De COCD-box is een goede manier om ideeën te selecteren. Deze ondertussen wijd verspreide selectietool is oorspronkelijk bedacht door Mark Raison als eindwerk voor zijn Deskundigheidstraining (1997).

Deze tools is goed inzetbaar vanaf ca. 40 ideeën.
Minder dan 15 ideeën? Vraag alle deelnemers naar hun absolute favoriet en kom samen tot een top 3.
15 tot 40 ideeën? Vraag alle deelnemers naar hun top 5. Neem gelijkaardige ideeën samen en kom tot een gemeenschappelijke top 5.

Werkwijze
Tel het totale aantal bedachte ideeën en deel dat door het aantal deelnemers (rond af naar boven). Dit getal is het totale aantal stickers dat elke deelnemer mag plakken verdeeld over de 3 kleuren.

 • BLAUW: niet bijzonder origineel maar wel perfect uitvoerbaar, resultaat op korte termijn;
 • ROOD: origineel en uitvoerbaar, je merkt een bepaalde aantrekkingskracht, geeft een ‘WOW’-gevoel;
 • GEEL: heel origineel maar het (nog) niet duidelijk hoe we dit kunnen implementeren, ideeën voor de toekomst.

Belangrijke Tip: zorg dat je voordat je gaat kiezen alle ideeën nummert, laat vervolgens elke deelnemer individueel in stilte op papier selecteren. Begin met ROOD, dan GEEL en sluit af met BLAUW. Laat de stickers pas plakken als iedereen gekozen heeft.

Voordelen van deze selectiemethode:

 • snelheid:  de hele keuzeprocedure kan in circa 30 minuten
 • democratisch: het zijn de individuele keuzes die uiteindelijk de groepskeuze bepalen
 • eenvoud: alles wat je nodig hebt zijn wat stickers of gekleurde stiften
 • variatie: dankzij de 3 types, komen de echte ‘out-of-the-box’-ideeën makkelijker naar boven
 • efficiënt: zonder tijdrovende discussie worden de voorkeuren en het draagvlak zichtbaar

Als je klaar bent met plakken van de stickersverplaats je de gekozen ideeën op een groot vel verdeeld in vieren:

cocd-box

4 Responses to “#brainstorm.Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 866/1.111”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Leesvoer? Alsjeblieft: mijn favoriete blogartikelen (van andere bloggers) van 2015 - Elja Daae - 14 december 2015

  […] Ik lees dus graag de tips van Cor zoals deze. […]

 2. Astronaut op het strand. | Design Thinking by Doing - 21 december 2015

  […] Bij mijn volgende workshop wil ik dit eens uitproberen. Ik moet er dan eerst achterkomen wie van de groep behoefte aan structuur heeft en wie niet. Vervolgens ga ik aan de slag met het deel van de groep dat minder behoefte aan structuur heeft en laat ze een aantal zgn. ‘schema-violating’ beelden zien zoals een astronaut op het het strand. Vervolgens laat ik ze ideeën bedenken. De ideeën die voortkomen uit deze oefening leg ik vervolgens voor aan de andere groep die ze, heel gestructureerd mogen beoordelen op originaliteit en haalbaarheid. Met de COCD box bijvoorbeeld. Hoe je dat doet, lees je hier. […]

 3. Nobody likes changes | Design Thinking by Doing - 21 maart 2017

  […] Het tweede deel van de brainstorm; de convergentiefase kun je bijvoorbeeld de COCD box gebruiken. Die vind je hier. […]

 4. PRIORITIJD | Design Thinking by Doing - 10 februari 2019

  […] groep. Om uit meer dan 40 ideeën te kiezen maakte ik veel gebruik van de COCD box. Ik schreef daar deze post over. Een andere manier om te kiezen is de value map. Op de ene as zet je “waarde voor […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: