Ook Oak. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 756/1.111

9 mei

OOKOAK756.001

Geïnspireerd door het werk van Jeff Koons moest ik denken aan het verhaal van de eiken balken in de eetzaal van Oxford, de beroemde universiteit in Engeland.

Puppy van Koons voor het Guggenheim museum in Bilbao wordt elk jaar twee keer voorzien van nieuwe bloemen. De eiken balken van de eetzaal van Oxford gelukkig maar eens in de 500 jaar. Maar als het zover is, hoe kom je dan aan nieuwe eiken balken van dat mega formaat. Dit is het verhaal van Gregory Bateson waarvan ik toevallig het bestaan van weet sinds ik zijn dochter ontmoette op een masterclass design thinking bij Knowmads. Ze screende haar bijzondere film “Ecology of mind.” over het leven en haar band met haar vader Gregory Bateson. Een prachtig document over hoe alles met elkaar verbonden is.

Een eeuw geleden klom een bezige entomoloog op het dak van de eetzaal met een zakmes en stak in de eiken balken en ontdekte dat ze vol met kevers zaten. Dit werd met spoed gemeld aan het College van de Raad van Oxford die het nieuws met enige verbijstering ontving. Eiken balken van dit formaat waren heel moeilijk, zoniet onmogelijk te verkrijgen. Waar haalden ze zulke grote eiken balken vandaan, vroegen ze zich ongerust af.

Een van de junior leden van het College stak zijn nek uit en vroeg zich af of er niet een aantal bruikbare eiken op een van de landgoederen van het College stonden die verspreid waren over het hele land en gerund werden door het zogenaamde Forrester College. De Forresters waren belast met het runnen van de stukken grond en werden dus gevraagd of er geen eiken voorhanden waren voor de nieuwe balken van de eetzaal. Toen de vraag werd gesteld, trok de verantwoordelijke Forrester zijn wenkbrauwen op en zei: “We vroegen ons al af, waar blijven jullie toch?”

Bij nader onderzoek werd ontdekt dat bij de oprichting van het College een bos van eiken was gepland om de balken in de eetzaal van Oxford te vervangen als ze vol met kevers zouden zitten. Eik zit namelijk altijd vol met kevers aan het eind. Dit plan werd 500 jaar van de ene Forrester op de andere Forrester overgedragen. Die eiken werden niet gekapt, die waren voor de College Hall.

Duurzaam bouwen is voorruit kijken. Of je nu 12 meter hoge Puppies bouwt of eetzalen met grote eiken balken.

Eetsmakelijk.

One Response to “Ook Oak. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 756/1.111”

  1. Jolanda Branderhorst 11 mei 2015 at 6:51 AM #

    Mooi verhaal, mooi staaltje vooruitdenken Cor! Dank voor delen weer. Heb een fijne dag, Jolanda

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

Geef een reactie

%d