Design Dobbelsteen. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 698/1.111

10 mrt

designdobbelsteen698.001

Op dit moment lopen er 20 chinezen dobbelstenen te gooien op straat in Shanghai. Ze doen dit als opwarm oefening voor een training die een vriendin van mij daar geeft. En toen ik de instructie voor haar maakte bedacht ik me dat het eigenlijk wel een heel leuk hulpmiddel is in het hele Design proces. Stel je voor dat je voor elke fase in het Design proces zo’n uitleg hebt. Het enige wat je dan nodig hebt is een dobbelsteen en die uitleg. De komende 6 dagen ga ik eens proberen of ik per fase 6 oefeningen kan bedenken. Laat ik beginnen met de eerste fase: De Opwarmfase. Deze fase bestaat uit het opwarmen van de zintuigen en het opwekken van de nieuwsgierigheid. Stel je voor dat je iets moet ontwerpen voor een ziekenhuis. Dan breng je je team geblinddoekt naar een ziekenhuis en in het ziekenhuis zet je ze allemaal op een andere plek. Je ontdoet ze van de blinddoek en geeft ze een dobbelsteen, een aantekenboekje en de volgende instructie:designdice.001

Als iedereen klaar is deel je elkaars observaties. Dit doe je per zintuig. Het is heel interessant, inspirerend en leerzaam om elkaars observaties te delen. Een mooie minintraining nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht en opwarming van de zintuigen.

What you throw is what you get.

3 Responses to “Design Dobbelsteen. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 698/1.111”

  1. Winny 22 april 2015 at 3:25 PM #

    Wat een mooie oefening. Die ga ik in combinatie met een boek uitproberen in mijn eerstvolgende Schrijfcafé van 11 mei. Voor de steps ga ik dan de woorden of pagina’s in een boek gebruiken. Ik laat het je weten hoe de deelnemers het hebben ervaren.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Voel en Kies. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 702/1.111 | Design Thinking by Doing - 15 maart 2015

    […] je je zintuigen hebt opgewarmd, de huidige situatie hebt verkend, betekenis hebt gegeven aan je bevindingen en een […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: