Go with the Flow? Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 697/1.111

9 mrt

GOWITHTHEFLOW697.001

Vanmiddag heb ik mijn beoordelingsgesprek op HKU en ik denk dat ik dan mijn model er maar weer eens bijpak. Ook deze week ga ik vrolijk verder om alles wat ik moet uitleggen aan de hand van dit model te doen. Het model laat ik even achterwege maar hier heb je wel de definitie van Flow volgens Wikipedia:

“Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Flow is een belangrijk concept in de zogenoemde positieve psychologie waarvan Csikszentmihalyi (naast Martin Seligman) de belangrijkste proponent is. Flow wordt zo genoemd omdat enkele personen die door Csikszentmihalyi werden geïnterviewd voor zijn in 1975 verschenen boek over flow het bij wijze van metafoor hadden over een “stroom die hen meevoerde”. In die zin is de term “flow” niet gerelateerd aan de uitdrukking “go with the flow”, die betekent dat men zich conformeert aan hetgeen anderen doen.”

Om Flow uit te leggen liet ik vorige week het filmpje zien dat ik vorige week zondagochtend in 87 minuten maakte.

Het voldoet aan alle 8 kenmerken van Flow:

 1. Ik had een duidelijk doel. Een 30 seconden introfilmpje maken voor mijn Preek op de Week video post op zondag.
 2. Ik was heel geconcentreerd en doelgericht;
 3. Ik ging volledig op in de activiteit en vergat mezelf;
 4. Ik verloor besef van tijd: ik begon om 7.20 en voor ik het wist was het 9.00
 5. Ik kreeg directe feedback. Succes en falen ten aanzien van de activiteit waren onmiddellijk duidelijk, zodat ik daarop mijn eigen handelen direct kon aanpassen. De opnames kan ik direct terugzien en eenmaal geïmporteerd en geëdit in iMovie zie en voel ik direct of het ‘loopt’.
 6. Ik ervaar een evenwicht tussen mijn vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
 7. Ik ervaar  een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
 8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk. Niemand heeft mij gevraagd om zo’n filmpje te maken. Ik doe het omdat ik het een uitdaging vind en leuk om te doen punt.

Je ervaart alleen Flow als er sprake is van een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en je specifieke Kennis  (Kennis = Vaardigheden x Informatie x Ervaring x Houding)

“Mensen kunnen in de staat van ‘flow’ boven hun eigen kunnen uitstijgen en sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen.”

Een evaluatie gesprek gaat volgens mij over hoe het gaat en hoe het beter kan. Design your Work. Je huidige werksituatie transformeren in een gewenste werksituatie. Wat dan misschien helpt om in het kader van je werk de volgende zin af te maken:

Het zou fantastisch zijn als…….

Het is weer maandag. U mag weer.

In Flow?

Or going with the Flow?

4 Responses to “Go with the Flow? Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 697/1.111”

 1. Anna-Maria @puur 9 maart 2015 at 8:23 AM #

  ik ben the flow!!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 100% puur 99% gejat. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 725/1.111 | Design Thinking by Doing - 8 april 2015

  […] Wat is Flow volgens Cor […]

 2. Flow gaat over het proces en niet over de inhoud - Elja Daae - 8 april 2015

  […] Wat is Flow volgens Cor […]

 3. De flow van een weekend lang fotograferen - Elja Daae - 5 januari 2016

  […] Flow is te gek. […]

Geef een reactie

%d