Overbodige obstakels. Design Thinking by Doing verhaal 671/1.111

8 feb

overbodigobstakel671.001

Afgelopen vrijdag begon ik met een nieuw vak in de master die ik volg. Nieuwe geletterdheid. Stevig vak 6 punten wat gelijk staat aan 6 x 28 = 168 uur studeren. Ruim 4 weken full time studeren maar dan part time. Het mooie is dat het vrijwillig is. Vorig jaar haalde ik namelijk al een ander vak Creativiteit en Duurzaamheid. Je kunt namelijk kiezen uit de een of de ander. Maar ik doe ze dus allebei. Vrijwillig. Afgelopen vrijdag kwam ook de beste definitie van een spel weer even voorbij. Die van Bernard Suits. Want denk eens even 3 minuutje na over wat jij denkt dat een spel is.

Nog 1 minuut.

Komt ie:

Een spel is een vrijwillige poging om overbodige obstakels te overwinnen.

Het voorbeeld dat ik altijd gebruik is golf. Stel je voor dat je aan het golfen bent. Je staat op de green en je wilt net slaan, landt er een UFO en er stapt een Alien uit die in perfect Algemeen Beschaafd Nederlands vraagt wat je daar aan het doen bent. Je antwoordt dat je aan het golfen bent waarop de alien nieuwsgierig vraagt wat het doel van golfen is. Je legt hem uit dat het een spel is waarbij je moet proberen om de bal in de hole te krijgen. Enthousiast pakt de alien het golfballetje en rent naar de hole, stopt het balletje erin om vervolgens triomfantelijk op en neer te springen en uit te schreeuwen dat ie gewonnen heeft, waarop jij hem de lijst van overbodige obstakels opdreunt:

– je gaat heel ver van de hole staan

– die hole is erg klein

– het balletje ook

– je moet kiezen uit allerlei verschillende stokken om me te slaan

– die overigens hartstikke duur zijn

– in het landschap zijn allemaal hobbels, water en zandbakken

– je loopt rond in een belachelijke broek

Waarop de alien zich achter achter zijn oren krabt, als ie die zou hebben, om vervolgens in zijn UFO te stappen en verslag uit te brengen van deze rare gewoonte van aardbewoners om vrijwillige overbodige obstakel te willen overwinnen.

En dat we daarbij meestal niet slagen maakt ons niets uit. Hardcore gamers gaan in 80 % van de gevallen dood, mislukken of crashen maar willen zo snel mogelijk weer vrijwillig overbodige obstakels overwinnen.

Zo zou je het schrijven op dit blog ook een spel kunnen noemen. Ik bedenk me nu dat als ik even een dip zou hebben ik misschien wat andere overbodige obstakels moet inbouwen. Zoals het schrijven binnen  5 minuten, om 3.00 ’s nachts, elke uur, in het chinees, of achterstevoren.

‘Rare gasten die aardbewoners’ hoor ik de opper Alien zeggen tegen zijn golf uitleggende onderdaan.

Ik ga de vaatwasser uitruimen. Daar kan ik wel wat overbodige obstakels bij gebruiken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: