Wanneer leer je het mees(t)? Design Thinking by Doing verhaal 672/1.111

9 feb

MEEST672.001

Leren we het meest als we spelen? Oftewel vrijwillig proberen overbodige obstakels te overwinnen? Leren we het meest als we in Flow zijn? Oftewel als we vrijwillig uitdagende taken aangaan en daardoor onze kennis vergroten?

Waarbij Weggeman Kennis definieert als resultante van Informatie x Ervaring x Attitude x Vaardigheid.

Leer je het meest in het gebied tussen Angst en Verveling?

Ik vraag het me af omdat ik gisteren met Mees aan het basketballen was. Mees is 12 en ik echt geen geweldige basketballer. Maar hij vroeg me of ik niet op mijn best wilde spelen. Eigenlijk vroeg ie me om hem te laten winnen. Hij vroeg me mijn winnaarsinstinct uit te zetten en mijn kennis in balans te brengen met een andere uitdaging. Die van winnen naar leren. Ik moest mijn uitdaging niet meer zoeken in het winnen maar in het Mees leren basketballen zodat hij niet verveeld raakte of bang was om te verliezen.

Met golf hebben ze dat mooi opgelost. Daar werken ze met handicaps. Zo kunnen twee golfers van totaal verschillende niveau’s tegen elkaar spelen en de slechtere toch van de betere winnen. Het verschil echter is dat beide golfers allebei in hun eigen spel zitten. Ze slaan na elkaar en beïnvloeden elkaar niet. Dat is wezenlijk anders als je met elkaar een potje basketbal speelt. Mees en ik zitten in elkaars spel.

Als Mees en ik allebei betere basketballers willen worden door met elkaar te spelen moet ik een aantal overbodige obstakels bedenken zodat het voor mij een uitdaging wordt om toch van Mees te winnen. Ik ga eens overleggen met Mees of hij zich kan vinden in de volgende obstakels die ik mezelf opleg:

– maar twee keer stuiteren

– met een oog geblinddoekt

– hinkend

– achteruitlopend

– op mijn knieën

– met twee vingers

– alleen met mijn linkerhand

Flow is een uiterste geconcentreerde staat van bewustzijn waarbij je het gevoel ervaart dat alles vanzelf gaat. En als je daar te weinig bent moet je gewoon wat overbodige obstakels inbouwen. Net zoveel totdat je je uitgedaagd voelt.

Ik wens je een uitdagende week met veel overbodige obstakels.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: