Ontsla. Design Thinking by Doing verhaal 673/1.111

10 feb

ONTSLA673.001

Teresa Amabile doet al tientallen jaren onderzoek naar creativiteit. Op zoek naar wat creativiteit bevorderend werkt. En wat zeker niet haar doel was maar waar ze vooral achter kwam is wat creativiteit belemmerend werkt. Dat wetende is het dus interessant om op zoek te gaan naar wat belemmerend werkt om deze factoren vervolgens zoveel mogelijk te elimineren.

Het saillant maken van externe evaluatie, taakverwante beloningen, controle en extrinsiek motiveren werkt juist creativiteit belemmerend.

Wellicht interessant om bij jezelf of je team eens na te gaan wat belemmerend werkt als je originele, waardevolle dingen moet bedenken. Elimineer deze vervolgens. En ga rigoureus te werk. Ontsla desnoods wat mensen…..of jezelf.

5 Responses to “Ontsla. Design Thinking by Doing verhaal 673/1.111”

 1. jeroen eeuwijk 10 februari 2015 at 8:11 AM #

  je kan ook de belemmerende factoren simpelweg accepteren als de “grenzen” en “inside the box” gaan denken. Dan zal je zien dat creativiteit een doel gaat dienen, en niet een doel op zich zal zijn.

  • cornoltee 10 februari 2015 at 8:29 AM #

   Het gaat hier om met name om demotiverende factoren niet om taak gerelateerde aspecten.

 2. jeroen eeuwijk 10 februari 2015 at 8:45 AM #

  ik heb gedemotiveerde mensen hele creatieve redenen zien aandragen om vooral niet te doen wat er gedaan moest worden. Dat dan weer wel 🙂

  • cornoltee 10 februari 2015 at 8:54 AM #

   Gedemotiveerde mensen zijn vaak heel genotiveerd als het gaat om het aangeven wat ze demotiveert. En als je die obstakels weg neemt moet je eens zien wat er gebeurt. Je mag anders het boek wel lenen. 30 jaar wetenschappelijk onderzoek.

   • jeroen eeuwijk 10 februari 2015 at 9:07 AM #

    ik heb al eens een boek gelezen, is me niet goed bevallen. “Ik ben maar voor 2 dingen bang. Mensen en Boeken” (Dhr. Peter Smit, 1986)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: